NEWSROOM

« Tillbaka

1,7 miljoner barnböcker sprids över Norden

Läsrörelsen och McDonald’s genomför sin årliga gemensamma barnbokssatsning som i år har ett nordiskt fokus. Detta innebär att det framgångsrika läsprojektet nu sprids till Danmark, Finland och Norge. De åtta titlar som ingår är samma i alla länder och samtliga är av nordiska författare/illustratörer. Tre stycken är helt nya översättningar till svenska. Samtliga böcker är översatta till respektive lands språk.

Unik satsning för barn

Totalt ingår 1 750 000 böcker i den nordiska satsningen under kampanjperioden på McDonald’s restauranger den 8 oktober – 4 november. Det innebär att 437 500 böcker i veckan når ut till nya läsare. Böckerna har precis som tidigare år valts av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse. En av böckerna är en nyskriven ABC-bok av Ulf Stark och Lilian Brøgger ABC – Den sagolika resan, där varje bokstavsvers kan läsas på de fyra nordiska språken på samma sida. Några av böckerna är helt nya översättningar till svenska. Dessa är Vitello får en puss från danska, Stålpappan och Pelé från norska samt Hilma får ett djur från finska.

Att nå fler unga läsare 

Initiativet till böcker i Happy Meal togs i slutet av 90-talet och anledningen var kraftigt sjunkande siffror för föräldrars läsning för sina barn. Barnbokssatningen bygger på ett samarbete mellan McDonald’s, Läsrörelsen, författare/illustratörer och förlag. Efter årets samarbete – som nu utvidgats till Norden – kommer satsningen att ha resulterat i en upplaga av totalt 7,2 miljoner barn- och bilderböcker. Genom åren har det varit 54 titlar av 53 olika upphovsmän. Av bilderböckerna har dessutom ett urval, i mindre upplagor, varit tvåspråkiga på svenska/arabiska, svenska/somaliska och svenska/persiska.


Årets böcker 

ABC – Den sagolika resan av Ulf Stark och Lilia Brøgger 
Ta fast Fabian av Jan Lööf 
Hilma får ett djur av Timo Parvela och Kristiina Louhi 
Mamma Mu får ett sår av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist 
Stålpappan och Pelé av Annette Saugestad Helland 
Lilla Anna reser till Landet mittemot av Inger Sandberg och Lasse Sandberg 
Vitello får en puss av Kim Fupz Aakeson och Niels Bo Bojesen 
Sagoresan- – från Junibacken till Nangilima av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist


Läsrörelsen och McDonald’s vann 2003 Kultur och Näringslivs pris för ”Bästa samarbete Kultur och Näringsliv”.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse