NEWSROOM

« Tillbaka

Astrid Lindgren och Martin Widmark på menyn

Höstens stora barnbokssatsning på McDonald’s går in på sin tredje vecka. Från fredagen den 16 oktober och en vecka framåt får alla som köper Happy Meal I Skymningslandet eller Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger.
 
I Skymningslandet är skriven av Astrid Lindgren och illustrerad av Marit Törnqvist. Boken handlar om Gunnar som är sängbunden på grund av att han har ont i ett ben. Varje skymning knackar herr Liljonkvast på rutan och tar ut pojken på äventyr. Inget spelar någon roll i Skymningslandet, inte ens ett ben man har så ont i att man inte kan gå på det.
Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger är skriven av Martin Widmark och illustrerad av Britt Sternehäll. Rakel och hennes kompisar leker sjörövare i sandlådan. Då dyker ryslige Roland och hans två busar upp och sabbar leken för dem. Rakel förvandlar sig till Sjörövar-Rakel och ryslige Roland blir den superäcklige Kapten Snorfinger.
Böckerna är som tidigare år valda av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse.

Lässatsning hela oktober

McDonald's och Läsrörelsens årliga barnbokskampanj pågår mellan den 2 och 29 oktober på McDonald's restauranger. Under fyra veckor ska 920 000 barn- och bilderböcker fördelade på åtta titlar, få nya små ägare runt om i landet. Vid oktobers slut kommer totalt drygt 5,5 miljoner böcker och 2 miljoner CD-ROM-spel ha delats ut sedan starten 2001.

Om veckans författare och illustratörer

Astrid Lindgren
 (1907-2002)

Astrid Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till minst 88 språk och sålts i 145 miljoner exemplar. Astrid Lindgren tilldelades ett stort antal nationella och internationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Hon utsågs även till hedersdoktor vid Linköpings universitet, Universitetet i Leicester och Universitetet i Warszawa. Flera priser har även instiftats i hennes namn, där det främsta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftat 2002 av Sveriges regering.

Martin Widmark (född 1961)

Martin Widmark är utbildad till mellanstadielärare och arbetar vid sidan av sitt författarskap som lärare i svenska för invandrare. Martin Widmark har fått epitetet "lågstadiebarnens Jan Guillou" eftersom han gör barnens läsning lätt, motståndslös och lockade. Widmarks böcker når numera toppositioner på en mängd boklistor, och har även getts ut som ljudböcker. Martin Widmark blev känd för böckerna om LasseMaja som 2006 blev julkalender på SVT. Widmark ligger bakom årets julkalender i Sveriges Radio.

Marit Törnqvist (född 1964)

Marit Törnqvist är en svensk illustratör och författare som bland annat har illustrerat böcker av Astrid Lindgren. Marit Törnqvist bor sedan länge i Nederländerna, där hon bland annat har gått illustratörslinjen på konstakademin. Törnqvist har formgett scenografin till Astrid Lindgrens sagotåg på museet Junibacken i Stockholm. Bland flera priser märks bland annat Lidmanpriset 1997 och Emil-priset 2004.

Britt Sternehäll (född 1960)

Britt Sternehäll gör illustrationer till egna och andras bild- och faktaböcker samt läromedel. Hon har även skrivit och illustrerat CD-romspel för barn. Britt Sternehäll debuterade 1995 med den egna bilderboken Åke och blåbär i skoaffären. Britt Sternehäll gör bland annat illustrationerna till Martin Widmarks Rakel-serie
Relaterad media
Kontakt

@mcdse