NEWSROOM

« Tillbaka

Barna Hedenhös och Axel älskar bilar på menyn

Under fjärde och sista veckan av höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen får alla som köper Happy Meal Barna Hedenhös eller Axel älskar bilar till sin måltid.

I det klassiska äventyret Barna Hedenhös, av Bertil Almqvist, träffar vi familjen Hedenhös som bodde på den lilla ön Stockholmen mitt i sjön Mälaren för nära fyra tusen år sedan. Familjen består av pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa, samt deras husdjur hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura.
Den färgstarka bilderboken Axel älskar bilar skriven av den danska barnboksförfattaren Marianne Iben Hansen träffar vi den biltokiga lilla anden Axel som går iväg en morgon när familjen sover för att skaffa sig en bil. Han träffar andra biltokiga djur som en ledsen elefant och några glada giraffer… För att inte tala om alla bilar som han får se!

Kort om veckans författare och illustratörer
Bertil Almqvist (1902-1972), eller Bertila som han kallades, var verksam som tecknare på flera stora svenska tidningar och i satirtidningen Strix. För barn är han mest känd som författaren till de många och uppskattade böckerna om Barna Hedenhös.
Marianne Iben Hansen (född 1961) började skriva sagor på rim när hon var 8 år, men hon var över 40 år innan den första rimmade bilderboken kom ut. Hon har arbetat inom flera andra områden i Danmark, bland annat som psykoterapeut. Numera är hon författare på heltid och skriver också prosa.

Hanne Bartholin (född 1962) är dansk illustratör och författare, utbildad vid Designskolan i Kolding. Hon har medarbetat i både dags- och fackpress. 1995 debuterade som illustratör med sin första bilderbok. Hon har sedan gett ut egna böcker och illustrerat andra danska barnboksförfattares verk.

Mer om Bok Happy Meal
2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige. En lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla restauranger. I år passeras sedan starten en total upplaga på 11 miljoner bra barn- och bilderböcker. Som tidigare år är de valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse. För tredje året är det ett Nordiskt Bok Happy Meal med roliga, spännande och fantasifulla böcker från flera av Sveriges och Nordens allra bästa barnboksförfattare och illustratörer.

Fakta om McDonald’s
Med 218 restauranger från norr till söder är McDonald’s Sveriges ledande restaurangkedja. Över 80 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. McDonald’s har ca 12 000 medarbetare och är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Vi har en bred meny med ca 400 olika måltidskombinationer och serverar bara mat av högsta kvalité med snabb och vänlig service i fräscha, moderna restauranger. Sedan 2010 är McDonald’s certifierat av Astma- och Allergiförbundet inom ramen för Tryggare mat, som enda restaurangkedja i Sverige.
Läs mer på www.mcdonalds.se eller följ oss på Twitter och Facebook
Fakta om Läsrörelsen

Läsrörelsen är en ideell förening som bildades1999 med mottot ”Ge dina barn ett språk”. Bakgrunden var bl. a. den kraftiga minskningen under många år av småbarnsföräldrars läsning för sina barn. Under de senaste åren har Läsrörelsen bl. a. arbetat med projektet ”Den nya svenskarna” som bygger på goda exempel och utarbetade metoder kring integration och lärande. Ett delprojekt är arbetet med Astrid Lindgrens inläsning av ”Mio min Mio” som barn i 60 förskoleklasser arbetat med och fått i personlig gåva i de 12 kommuner som har flest invandrare. Läsrörelsens styrelse består av: Elisabet Reslegård (tidigare kampanjledare nu ordförande), Marianne von Baumgarten-Lindberg, Börje Ehrstrand, Siv Hågård, Lars-Erik Klason, Barbro von Schoenberg och Ulf Stark
Läsrörelsen och McDonald’s vann 2003 Kultur och Näringslivs pris för ”Bästa samarbete Kultur och Näringsliv”.

Relaterad media
Kontakt

@mcdse