NEWSROOM

« Tillbaka

Besök svenska bönder ihop med McDonald’s

Besök svenska bönder ihop med McDonald’s

McDonald’s utökar nu programmet ”Öppna gårdar”, fjolårets uppskattade satsning på att lyfta fram villkoren för, och betydelsen av, svenskt jordbruk. Årets första besök drog igång idag hos bonden Håkan Knutsson i Fågelmara. Ytterligare 14 besök återstår på andra gårdar runt om i landet. Programmet handlar om att ge både gäster och politiker möjligheten att följa matens väg - från bondens gård till restaurangbordet - och lära sig mer om svenskt jordbruk. För McDonald’s handlar programmet om att säkra sina framtida leveranser av svenska råvaror.

– Öppna gårdar handlar även om transparens kring våra råvaror och om böndernas villkor för att producera svenska jordbruksprodukter av hög kvalitet. Vi fick otroligt positiv respons från de riksdagsledamöter, lokalpolitiker och gäster som deltog när ”Öppna gårdar” genomfördes i höstas. Vi är beroende av att det finns lokala råvaror att tillgå och vill bidra till att stärka den svenska jordbruksproduktionen, säger McDonald’s inköps- och kvalitetsdirektör Patrik Holm-Thisner.
Närvarande idag på Håkan Knutssons gård i Fågelmara var politiker - däribland Camilla Brunsberg (M),
kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona och oppositionsrådet Christina Mattisson (S).

Besökarna fick följa matens väg från bondgård till restaurang. På McDonald’s restaurangen i Vedeby, Karlskrona, fick gästerna se hur hamburgarna tillagas i restaurangköket. Därefter åkte sällskapet till Håkan Knutssons lantgård, för att titta på gårdens verksamhet och få se hur nötköttsproduktionen ser ut. Håkan Knutsson är en av de över 1000 bönder som levererar mat till McDonald’s i Sverige.

– McDonald’s initiativ med Öppna gårdar ger mig möjligheten att visa matens ursprung för gästerna och samtidigt berätta för dem om varför det är viktigt att det även i framtiden finns svenska lantbrukare som producerar den mat vi äter, säger Håkan Knutsson nötköttsbonde i Fågelmara.
Öppna gårdar kommer att äga rum under hösten på fredagar och lördagar - vecka 35 i Helsingborg, vecka 37 i Alingsås och Stenungsund, vecka 39 i Ystad, vecka 40 i Falkenberg och Örebro samt vecka 41 i Mariestad. Den som är intresserad kan via McDonald’s hemsida anmäla sitt intresse att delta.

McDonald’s är idag restaurangbranschens enskilt största inköpare av svenskt nötkött och även en stor inköpare av andra lokala jordbruksprodukter som mjölk. All mjölk som McDonald’s säljer på sina restauranger idag är ekologisk mjölk från Arlabönder runtom i Sverige. Sedan 1995 har McDonald’s serverat ekologisk mjölk producerad av svenska bönder på sina restauranger i Sverige.

Läs mer om Öppna gårdar på: www.mcdonalds.se/bonde

Relaterad media
Kontakt

@mcdse