NEWSROOM

« Tillbaka

Bok Happy Meal 10 år

2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige, i en lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla restauranger. Bok Happy Meal firar nu 10 år och passerar samtidigt en upplaga sedan starten på över 9 miljoner barn- och bilderböcker av hög kvalité. Totalt har 62 titlar av 60 upphovsmän ingått.
 
Pippi och Starke Adolf och andra serier* av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman

En tur med hunden av Bente Olesen Nyström

Vitello hittar en pappa av Kim Fupz Aakeson och Niels Bo Bojesen

Här dansar Herr Gurka av Lennart Hellsing och Poul Ströyer

En Blommas Liv av Stefan Casta och Sara Lundberg

Skrot-Nisse av Jan Lööf

Malvin i den vilda naturen av Kari Grossmann

Vinter i Mumindalen* av Tove Jansson

För andra året i rad släpps ett unikt Nordiskt Bok Happy Meal med 1,8 miljoner böcker som – tack vare alla författare, illustratörer, översättare och bokförlag – i höst når barn över hela Norden under fyra veckor i oktober och november. Idag presenteras årets titlar i Bok Happy Meal. Böckerna är av författare och illustratörer från Sverige, Danmark, Finland och Norge och är översatta till de fyra ländernas språk. Totalt är det åtta titlar i 32 olika versioner. Den allra första boken 2001 var Lennart Hellsings och Poul Ströyers ABC. I jubileumserbjudandet i oktober/november ingår ännu en bok av duon Hellsing & Ströyer: Här dansar Herr Gurka, för första gången översatt till danska, finska och norska.

Som tidigare år är böckerna valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse.

– För Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” känns det fantastiskt att under 10 år fått möjlighet att samarbeta med McDonald’s som en helt nya arena. Genom detta har vi nått barn och barnfamiljer – som kanske inte går till bibliotek och bokhandel – med 9 miljoner bra barn- och bilderböcker i Bok Happy Meal, säger Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare Läsrörelsen

– Ända sedan starten av Bok Happy Meal, för tio år sedan, har vår tanke varit att lyfta fram vikten av läsning genom att erbjuda bra barnlitteratur på alla våra restauranger. Detta har möjliggjorts genom samarbetet med den läsfrämjande organisation Läsrörelsen, säger Ulrika Kindvall Wåreus, Marketing Manager/projektledare Svenska McDonald’s
Kampanjstart i Sverige, Danmark och Finland är den 7 oktober och i Norge den 21 oktober.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse