NEWSROOM

« Tillbaka

Checka ut från omvärlden och in i ”sagoläge” – och dramatisera din berättelse med ljudeffekter

För tionde året i rad genomför Läsrörelsen och McDonald’s Bok Happy Meal för att främja föräldrars läsande för barn. I år kan föräldrar dessutom ladda ner McDonald’s mobilapp med ljudeffekter för att förstärka läsupplevelsen. I appen kan man även välja att checka ut från omvärlden in i ”sagoläge” på Facebookoch visa för sina vänner att man är upptagen med att läsa en berättelse för sitt barn och inte önskar bli störd.Ljudeffekterna i appen ska vara ett incitament att dramatisera berättelser och kommer förhoppningsvis att inspirera föräldrar att leka med rösten och levandegöra sagoberättandet.

– Det känns jättebra att ha hittat ett sätt att låta den klassiska boken möta den nya tekniken i och med appen när Bok Happy Meal nu firar 10 år. Vi har jobbat med stämningseffekter som är applicerbara på många berättelser och inte bara de som valts ut i år. Väldigt många berättelser innehåller de stämningar vi gjort effekter till, säger Ulrika Wåreus, ansvarig för Bok Happy Meal på McDonald’s.

Appen innehåller åtta olika ljud för att skapa stämning i berättelsen, ljud som illustrerar läskigt, roligt, busigt, ont, argt och knasigt samt ljud för att vända blad och när sagan är slut. Alla stämningseffekter ska vara applicerbara på många berättelser, inte bara de som ingår i årets Bok Happy Meal.

Jörgen Lantz, känd som Björne i Björnes magasin från slutet av 80-talet och under hela 90-talet har tagit fram och lånar ut sin röst till ljudeffekterna.

– Det är så viktigt att läsa för barn. Jag har gjort mitt allra bästa för att inspirera föräldrar till högläsning och leva sig in i berättelsen. Sen hoppas jag att barnen busar lite också. Trycker på ”knasigt” mitt i godnattsagan eller på ”läskigt” när Pippi bakar pannkakor, säger Jörgen Lantz.

Checka in i ”sagoläge”
Ljuden klickas enkelt fram i appen och föräldrar kan dessutom checka ut från omvärlden och in i ”sagoläge” och på så sätt visa för vänner och bekanta på Facebook att man är upptagen med att läsa en berättelse för sitt barn. Det blir då synligt på personens profil att han eller hon läser saga och inte önskar bli störd.

Appen lanseras 6 oktober och finns tillgänglig för iPhone och Android.

Ladda ner McDonald’s mobilapp här 

Om Bok Happy Meal
Från 7 oktober och en månad framåt kommer 1,8 miljoner böcker med klassiska titlar såsom Pippi och Starke Adolf av Astrid Lindgren, Här Dansar Herr Gurka av Lennart Hellsing, Skrot-Nisse av Jan Lööf ochVinter i Mumindalen av Tove Jansson tillsammans med titlar som En Blommas LivMalvin i den vilda naturenVitello hittar en pappa och En tur med hunden delas ut i McDonald’s restauranger i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
 

Relaterad media
Kontakt

@mcdse