NEWSROOM

« Tillbaka

Här dansar Herr Gurka och Vitello på menyn

Höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen går in på sin andra vecka. Från fredagen den 14 oktober och en vecka framåt får alla som köper Happy Meal Här Dansar Herr Gurka eller Vitello hittar en pappa
 
2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige, i en lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla restauranger. Bok Happy Meal firar nu 10 år och passerar samtidigt en upplaga sedan starten på över 9 miljoner barn- och bilderböcker av hög kvalité. Totalt har 62 titlar av 60 upphovsmän ingått.

I Här Dansar Herr Gurka finns ett urval av Hellsings verser med Poul Ströyers klassiska illustrationer för första gången översatta till danska, norska och finska.
Här möter vi alla de kända figurerna i Lennart Hellsings roliga, rytmiska, rullande rim och ramsor. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Peter Palsternack, Selma Selleri och många fler.

Vitello hittar en pappa är skriven av Kim Fupz Aakeson som har skrivit över 60 barnböcker och illustrerad av Niels Bo Bojesen en känd dansk satir- och barnbokstecknare. Vitello bor i radhus med sin mamma. Sin pappa har han aldrig träffat. Det tycker han är tråkigt så han bestämmer sig för att hitta en pappa som han kan visa upp för kompisarna.

Kort om veckans författare och illustratörer

Lennart Hellsing (född 1919) är unik i sitt slag med över hundra utgivna böcker. En stor del av dem är verser för barn. Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin är välkända figurer för flera generationer läsare. Han skriver på ett livligt, muntert och drastiskt språk. Han experimenterar, leker med ord och verbformer och tänjer gärna gränserna. Han är mångfaldigt prisbelönt.

Poul Ströyer (1923-1996) ritade humoristiska och bitska, oftast politiska karikatyrer. Stilen var enkel men träffsäker. Hans ”gubbar” i Dagens Nyheter roade läsarna dagligen i nästan tio år.  Han var även en framgångsrik målare och känd illustratör av egna och andras barnböcker och främst för sitt samarbete med barnboksförfattaren Lennart Hellsing.

Kim Fupz Aakeson (född 1958) är en mångsidig dansk författare. Han debuterade 1982 som serietecknare och dessförinnan var han frilansillustratör i olika tidningar. Han har skrivit ett 40-tal böcker för både barn och vuxna, pjäser för scen och radio och gjort film. Han har belönats med bl a Gyldendals stora barnbokspris 2010.
Niels Bo Bojesen (född 1958) är utbildad vid Danmarks designskola i Köpenhamn och vid School of Visual Arts i New York. Han illustrerar barnböcker och gör politiska karikatyrer i Jyllands-posten.          ” … jag faller pladask för den rufsiga grabben Vitello…” skrev Dagens Nyheter i oktober 2010.

Bok Happy Meal 10 år
Läsrörelsens och McDonald’s årliga barnbokskampanj firar i år 10 år och pågår mellan den 7 oktober och 3 november. Under perioden kommer drygt 1,8 miljoner barnböcker med åtta olika titlar att möta nya läsare. Böckerna är som tidigare år valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse. Under de tio åren har över 9 miljoner barn- och bilderböcker ingått i Bok Happy Mel.
– För Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” känns det fantastiskt att under 10 år fått möjlighet att samarbeta med McDonald’s som en helt nya arena. Genom detta har vi nått barn och barnfamiljer – som kanske inte går till bibliotek och bokhandel – med 9 miljoner bra barn- och bilderböcker i Bok Happy Meal, säger Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare Läsrörelsen.

För andra året i rad släpps ett unikt Nordiskt Bok Happy Meal
Böckerna är av författare och illustratörer från Sverige, Danmark, Finland och Norge och är översatta till de fyra ländernas språk. Totalt är det åtta titlar i 32 olika versioner. Den allra första boken 2001 var Lennart Hellsings och Poul Ströyers ABC. I jubileumserbjudandet i oktober/november ingår ännu en bok av duon Hellsing & Ströyer: Här dansar Herr Gurka, för första gången översatt till danska, finska och norska.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse