NEWSROOM

« Tillbaka

Inger Sandberg och Soran Ismail årets barnboksläsare

Årets barnbokssatsning innebär att det sprids 2,1 miljoner barn- och bilderböcker till barn i Sverige, Danmark, Finland och Norge genom Läsrörelsens och McDonald’s Bok Happy Meal. En nyhet för i år, i Sverige, är att även erbjuda digital högläsning på olika språk av Inger och Lasse Sandbergs bok Vit och Svart och alla de andra. Initiativet är en del i Läsrörelsens arbete under mottot ”Ge dina barn ett språk”. Komikern Soran Ismail läser på kurdiska och författaren Inger Sandberg läser själv på svenska. Bilderboken finns även inläst på arabiska och serbiska.

2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige, i en lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen och McDonald’s alla restauranger. Totalt har 70 titlar av 63 upphovsmän delats ut och med årets initiativ kommer sedan starten över 11 miljoner barn- och bilderböcker ha hittat hem till barnfamiljerna. Sedan tre år finns Bok Happy Meal i hela Norden.

– För Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” känns det fantastiskt med en helt ny arena. Genom detta når vi barn- och barnfamiljer - som kanske inte går till bibliotek och bokhandel - med bra barn- och bilderböcker, säger Elisabet Reslegård, ordförande Läsrörelsen.

Den ideella föreningen Läsrörelsen har under mer än 10 år samarbetat med McDonald’s för att nå barn med bra litteratur. Under åren 2006, 2007 och 2008 ingick även tvåspråkiga böcker på somaliska, persiska och kurdiska. Idén genomfördes i samråd med McDonald’s medarbetare som tillsammans talar över 65 olika språk.  

En nyhet för årets satsning i Sverige är att boken Vit och Svart och alla de andra av Inger och Lasse Sandberg finns inläst på flera språk. Initiativet är en del i Läsrörelsens arbete under mottot ”Ge dina barn ett språk”. Författaren Inger Sandberg läser själv på svenska och komikern Soran Ismail läser på kurdiska.

– Jag tycker det här är ett mycket bra initiativ och jag älskar sloganen "Ge dina barn ett språk". Jag är själv flerspråkig och har känt av hur det ena språket hjälper det andra. Och språk är den bästa nyckeln in i samhället. Jag hoppas att vi kan nå ut till många nya läsare tillsammans med Läsrörelsen, säger Soran Ismail.

Inläsningarna finns att lyssna på via McDonald’s hemsida www.mcdonalds.se och via företagets mobilapp för Android och iPhone. Förutom svenska och kurdiska finns bilderboken inläst på arabiska och serbiska. Förhoppningen är att kunna erbjuda nya bilderböcker med inläsningar på många olika språk, i framtiden med den moderna teknikens hjälp.  

– Att göra bra kvalitativa barnböcker lätt tillgängliga för så många barn som möjligt är otroligt viktigt och grunden till att Bok Happy Meal-projektet startades av oss och Läsrörelsen. Vi når väldigt många familjer på fyra veckor. Projektet är också viktigt utifrån att det skapar stunder av gemenskap. Genom Bok Happy Meal kan vi också bidra till barns utveckling och det är en stor drivkraft, säger Ulrika Kindvall Wåreus, på Svenska McDonald’s.

Åtta titlar ingår i årets Bok Happy Meal, samtliga har precis som tidigare år valts ut av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse. Satsningen har blivit en stor framgång och belönades 2003 med pris för bästa samarbete mellan kultur och näringsliv.
Bilder finns att ladda ner från McDonald’s på Flickr eller www.mcdonalds.se under Newsroom
 
Bakgrundsfakta Bok Happy Meal 2012:
Årets böcker i Bok Happy Meal på McDonald’s under perioden 19 oktober till 15 november:
Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf
Lillasyster och kaninen av Kari Grossmann
Jaguaren av Ulf Stark och Anna Höglund
Vit och Svart och alla de andra av Inger och Lasse Sandberg
Castor snickrar av Lars Klinting
Hilma vill ha en hobby av Timo Parvela och Kristiina Louhi
Axel älskar bilar av Marianne Iben Hansen och Hanne Bartholin
Barna Hedenhös av Bertil Almqvist
 
Så här lyssnar du på årets inläsningar av Vit och Svart och alla de andra.
Gå in på www.mcdonalds.se och under "Familj" i menyn till vänster hittar du ”Årets Barnboksläsare". Inne på sidan hittar du alla inläsningar. För att lyssna, klicka på play-knappen för det språk du vill lyssna på.
Du kan även ladda ner McDonald’s app kostnadsfritt via App store och/eller Google Play/Play Butik. I menyn väljer du ”Sagoappen” för att komma vidare. För att lyssna, välj språk och tryck sedan på den runda play knappen.
 
Fakta om McDonald’s
Med 218 restauranger från norr till söder är McDonald’s Sveriges ledande restaurangkedja. Över 80 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. McDonald’s har ca 12 000 medarbetare och är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Vi har en bred meny med ca 400 olika måltidskombinationer och serverar bara mat av högsta kvalité med snabb och vänlig service i fräscha, moderna restauranger. Sedan 2010 är McDonald’s certifierat av Astma- och Allergiförbundet inom ramen för Tryggare mat, som enda restaurangkedja i Sverige. Läs mer på www.mcdonalds.se eller följ oss på Twitter ochFacebook.Fakta om Läsrörelsen
Den ideella föreningen Läsrörelsen första landsomfattande kampanj startade år 2000 och tog som sitt motto ”Ge dina barn ett språk”, som nu är föreningens motto. Bakgrunden var dels den kraftiga minskningen under många år av småbarnsföräldrars läsning för sina barn, som redovisades i den s.k. Barnbarometern. En annan bakgrund var den OECD-undersökning som visade att av de vuxna svenskarna hade 25 procent en bristande läs- och skrivförmåga och en uppföljande studie som visade att 20 procent av de unga vuxna (18-25 år) inte kom upp i den läs- och skrivförmåga som krävs när man går ut den obligatoriska skolan. Läsrörelsen har under åren arbetat med många metoder och modeller kring att berätta, läsa, skriva och lära.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse