NEWSROOM

« Tillbaka

Insamlingsrekord till stöd för familjer med svårt sjuka barn

Lyckad insamling och generösa donationer till Sveriges femte Ronald McDonald Hus Under sista helgen i november var det insamling på McDonald’s till Sveriges femte Ronald McDonald Hus. Tio procent av försäljningen och alla gåvor från insamlingsbössorna gav drygt 3,2 miljoner kronor, vilket är rekord.

Totalt gav insamlingshelgen 3 227 500 kronor. Utöver detta har Svenska McDonald's grundare, Paul Lederhausen, skänkt en halv miljon kronor från familjen Lederhausen och McDonald's franchisetagare har gått in med lika mycket till det nya huset. Peabs VD Mats Paulsson har skänkt en miljon kronor.

- Peab har varit med vid byggandet av sjukhus, barnkliniker och Ronald McDonald Hus runt om i Norden. Detta är det mest meningsfulla sättet att ta samhällsansvar och bidra till samhällsnyttan. Att ställa upp för familjer som drabbas av sjukdom och olycka är en självklarhet. Jag kan förstå vad föräldrarna på Ronald McDonald Hus går igenom eftersom min egen son Stefan hastigt avled i cancer endast 40 år gammal, sägerMats Paulsson, VD på Peab.

I augusti i år invigde prinsessan Madeleine Sveriges fjärde Ronald McDonald Hus i Linköping. Ronald McDonald Hus finns också i Huddinge, Göteborg och Lund. Det är ännu inte helt klart var det femte huset ska ligga, men behovet är stort. Husen finns till för att familjer med svårt sjuka barn ska få bo tillsammans i en hemlik och trygg miljö under tiden barnen genomgår behandling på sjukhuset.

- Familjer med svårt sjuka barn ska inte behöva uppleva det som som jag och min dåvarande hustru Iréne fick göra med vår dotter Erica. När livet är som svårast behöver man vara omgiven av sina nära och möta andra familjer i samma situation som verkligen förstår. Därför behövs Ronald McDonald Hus, säger Paul Lederhausen, grundare av McDonald's i Sverige.

Författaren Camilla Läckberg bidrog till insamlingen med 41 200 kronor när hon köpte en flygbiljett till New York och en NHL-match till sin man Martin Melin. Biljetten auktionerades ut i ett samarbete med radiokanalen Mix Megapol.
Lattjo Lajbans programledare, artisten och pappan Mojje, är ambassadör för Sveriges femte Ronald McDonald Hus. Han kommer att följa huset tills bygget är klart, troligtvis 2013.

Fakta om Ronald McDonald Hus
När ett barn blir allvarligt sjukt förändras tillvaron för hela familjen. Det är viktigt att hela familjen får vara tillsammans och känna trygghet. Detta är grundtanken med Ronald McDonald Hus. Familjen kan leva ett liv nästan som hemma, samtidigt som de har sjukhusets alla resurser inom gångavstånd.
I Sverige finns i dag fyra Ronald McDonald Hus, vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, vid Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund och vid Universitetssjukhuset i Linköping. Mer än 20 000 familjer har hittills bott på husen. Läs mer påwww.ronaldmcdonaldhus.se
Relaterad media
Kontakt

@mcdse