NEWSROOM

« Tillbaka

Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna på menyn

För tolfte året i rad presenterar McDonald's och Läsrörelsen Bok Happy Meal – läsveckor på McDonald's då 1,1 miljoner barn- och bilderböcker av högsta kvalitet sprids till barnfamiljer genom Happy Meal. Nytt för i år är en satsning på matematik med dels boken Kul med matte –Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Lepp och dels en temadag i samarbete med Mattecentrum för att uppmuntra barn och föräldrar att upptäcka det roliga med matematik.
 
Kul med matte är skriven och illustrerad av Kristin Dahl och Mati Lepp. Det är en inspirerande och lustfylld lekbok för barn från cirka 5 år. Genom lekar och upptäktsfärder kan barn utveckla sitt sinne för matematik. Matematik är framför allt ett sätt att tänka och att lära sig att se mönster.
Hejdå Nappen, sa krokodilungen av Maria Rørbæk och Pia Thaulov är en berättelse om krokodilungen Karl som älskar sin napp och vill inte göra sig av med den, men med den i munnen kan han inte äta, eller jaga, inte nafsa eller säga emot de fräcka aporna när de retas…
 
Kort om veckans författare och illustratörer
Kristin Dahl (född 1940) tänkte bli mattelärare och studerade matematik vid Uppsala universitet, något som hon fann totalt obegripligt!  Efter journalistexamen började hon arbeta på tidskriften Forskning & Framsteg där hon bl a skrev om forskning i matematik. Då vaknade intresset för ämnet på nytt och hon började skriva böcker om matematik, framför allt för barn.
Mati Lepp (född 1947) är utbildad på Konstfackskolans linje för reklam och bokhantverk i Stockholm. Därefter arbetade han på tidningen Vi som layoutare. Han har skrivit några egna barnböcker, bl a den prisbelönta ABC-boken, men framför allt har han samarbetat med flera kända barnboksförfattare. Hans bilder har en grafisk klarhet och en renhet som gör att man lätt känner igen hans verk.
Maria Rørbæk (född 1973) är utbildad journalist och har arbetat på flera dagstidningar och bedrivit egen journalistisk verksamhet. Från 2008 är hon anställd vid Fagbladet Socialpædagogerna där hon skriver om utvecklingsstörda barn och ungdomar.
Hon har bl a skrivit två böcker om Krokodilungen tillsammans med Pia Thaulov.
Pia Thaulov är dansk illustratör och har framförallt illustrerat böcker för barn. Hennes mest kända bok heterLille Kong Magnus. Den boken har blivit en barnboksklassiker och för illustrationerna i den belönades hon 1993 med danska Kulturministeriets Illustratorpris.
 
Bok Happy Meal pågår mellan den 18 oktober och den 14 november. Åtta böcker ingår i Happy Meal, bland dessa märks exempelvis Martin Widmarks och Helena Willis Biblioteksmysteriet, Ulf Starks och Eva Erikssons När pappa visade mej världsalltet och Kul med matte. Efter årets aktivitet kommer över 13 miljoner barnböcker av 78 upphovsmän har ingått i en av Sveriges största och mest långsiktiga läsfrämjande aktiviteter någonsin. Samtliga titlar är valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse.
 
McDonald’s startar i samband med satsningen ett samarbete med den ideella föreningen Mattecentrum som flyttar in på 31 av McDonald’s restauranger under lördagen 26 oktober. Mattecentrums volontärer kommer att finnas på plats på utvalda restauranger för att hjälpa barnfamiljer att uppräcka det roliga med matematik, bland annat med hjälp av ett mattepyssel som Mattecentrum utvecklat speciellt för McDonald’s gäster.

För ytterligare information
Relaterad media
Kontakt

@mcdse