NEWSROOM

« Tillbaka

McDonald’s firar 40 år i Sverige Från utmanare till Sveriges största privata arbetsgivare för unga

För 40 år sedan när Sveriges första McDonald’s öppnades på Kungsgatan i Stockholm var det få som trodde på idén. 40 år senare är McDonald's Sveriges största privata arbetsgivare för unga och Sveriges mest besökta restaurang, med cirka 435 000 gäster om dagen och cirka 12 000 medarbetare.
 
När entreprenören Paul Lederhausen öppnade Sveriges första McDonald’s på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973 var det få som trodde på idén. Restaurangdriften präglades av praktisk problemlösning, potatisen handskalades i restaurangens källare och Paul Lederhausen var själv inblandad i varenda detalj i driften.
 
När 80-talet inleddes fanns färre än tio restauranger i Sverige men innovationen flödade och klassiker som Happy Meal och Chicken McNuggets dök upp på menyerna. 90-talet blev McDonald’s stora expansionsperiod och under flera år öppnades 20 restauranger om året. Under 00-talet breddades sortimentet och alternativ som side sallads och nyckelhålsmärkta menyer lades till menyn. Idag har McDonald’s cirka 400 menykombinationer att välja mellan och är Sveriges mest besökta restaurang med cirka 435 000 gäster om dagen på någon av de cirka 220 restaurangerna.
– Vi började som en utmanare, men har blivit en naturlig del i mångas vardag. Och det går väldigt bra för McDonald’s, med många års försäljningsrekord i rad. Men vi tänker inte luta oss tillbaka, utan fortsätter att växa. Under de kommande fem åren planerar vi att öppna 50 nya restauranger och uppskattar att vi därmed kommer skapa ytterligare omkring 2 000 nya jobb, utöver de 3000-4000 personer som vi redan anställer årligen, säger Raymond Mankowitz, kommunikationsdirektör på McDonald’s.

I samband med att McDonald’s firar 40 år i Sverige har McDonald’s låtit HUI Research ta fram enrapport som summerar företagets samhällsbidrag. Rapporten visar att McDonald’s på 40 år bidragit med 79 miljarder kronor till Sveriges BNP och skapat 236 000 arbetstillfällen på sina restauranger och hos leverantörerna. Dessutom är McDonald’s ett av få företag som anställer många unga, i en tid då trösklarna in på arbetsmarknaden är höga för de som inte redan har arbetslivserfarenhet.
– På McDonald's anställer vi individer för deras positiva attityd och potential, snarare än genom att se till tidigare erfarenheter eller bakgrund. Dessutom kan vi erbjuda alla medarbetare utbildning på jobbet, och på så sätt rusta dem att fortsätta växa och ta ansvar, oavsett om de sedan stannar kvar och gör karriär inom företaget eller går vidare med meriter för livet. Under fyrtio år i Sverige har McDonald’s investerat 213 miljoner kronor, i dagens penningvärde, i utbildning av medarbetarna, säger Raymond Mankowitz.
McDonald’s 40-årsdag infaller söndagen den 27 oktober.

Appendix: Korta fakta om McDonald’s samhällsbidrag sedan 1973
På 40 år har McDonalds…
·         … bidragit med 79 miljarder kronor till Sveriges BNP. Det är 16 miljarder kronor mer än statens budget 2013 till budgetområdet hälsovård, sjukvård och social omsorg och lika mycket som kostnaden för den svenska grundskolan under ett helt år.
·         … genererat 25,6 miljarder kronor i skatt som gått till bl. a. svensk vård, skola och omsorg. Det räcker till att driva Hudiksvalls kommun i över 10 år.
·         … skapat 236 000 arbetstillfällen på sina restauranger och hos sina leverantörer. Det är fler än inom hela den offentliga sektorn i Stockholms län idag.
·         … genererat 46 miljarder i inkomster till medarbetare som jobbat på McDonald’s och dess underleverantörer. Det motsvarar skatteinkomsterna för Skånes samtliga kommuner 2012.
·         … investerat 3,1 miljarder kronor i nya restauranger, ombyggnationer och moderninsering av befintliga restauranger.

McDonald’s idag
·         Nära 16 000 personer har idag direkt eller indirekt sina anställningar tack vare McDonald’s verksamhet. Varje år anställer McDonald’s 3 000 - 4 000 medarbetare, varav de flesta är ungdomar.
·         2012 omsatte McDonald’s 4,8 miljarder kronor.
·         2012 bidrog McDonald’s med 4,4 miljarder kronor till Sveriges BNP. Det räcker för att driva hela landstingets verksamhet i Kalmar län under ett år och är mer än tre gånger så mycket som Sveriges bistånd till hela Afrika under 2012.
·         För år 2012 uppgår inkomsterna hos de som jobbar hos McDonald´s och dess leverantörer till 2,5 miljarder kronor. För den summan kan hela Stockholm åka grattis på SL i 3,5 månader.
·         McDonald’s klimatbokslut 2012 visar att företagets direkta koldioxidutsläpp minskat med 40 % sedan 2010 och att utsläppsreduktioner har gjorts inom alla områden.

Framtid
·         Expansion: De närmaste fem åren kommer vi att öppna cirka 50 nya restauranger – vilket innebär cirka 2000 nya jobb utöver de medarbetare vi årligen anställer.
·         Digital närvaro: Vi satsar på digitala beställnings- och betalningslösningar och vår ambition är att fortsätta möta våra gäster varhelst de befinner sig – de visar tydligt att de vill ha direktkontakt med oss:
o   McDonald’s har nära 300 000 fans på Facebook och cirka 6 000 interaktioner i veckan.
o   Var tionde svensk har McDonald’s Sveriges mobil-app nerladdad.
o   Vår digitala produktutvecklingstävling My Burger som avslutades i dagarna har genererat 41 000 skapade burgare och drygt 350 000 röster på favoriterna online. De fem vinnarburgarna kommer finnas på vår meny under slutet av året.
·         Ökad gästservice:
o   Vi fortsätter att satsa på en bredare meny, exempelvis vår nya frukostolika sorters kaffe, mellanmål och nya produktsortiment som McWraps. Vi har redan idag cirka 400 menykombinationer att välja mellan.
o   Vi bygger om våra Drive In-restauranger med dubbelfiliga McDrive-slingor
o   Vi utökar ständigt våra öppettider och allt fler restauranger kommer ha öppet 24/7.
·         Ronald McDonald Barnfond: I september i år färdigställde Ronald McDonald Barnfond ett femte Ronald McDonald Hus i Uppsala. Sedan starten för 20 år sedan har närmare 90 000 familjemedlemmar bott på något av husen. Under samma period har totalt 200 miljoner kronor investerats i de fem husen.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse