NEWSROOM

« Tillbaka

McDonald’s första kedjan med allergicertifiering

McDonald's blir första restaurangkedjan som får sätta Astma- och Allergiförbundets logotyp "Tryggare mat" på dörren till sina 226 restauranger. Det blir resultatet av ett samarbete mellan Astma- och Allergiförbundet och McDonald's. Därmed får de cirka 2 250 000 svenskar som har någon form av matallergi bra vägledning om var de kan äta tryggare mat.
 
”Tryggare mat" är en kvalitetsstämpel som visar gäster med matallergi att restaurangen är certifierad. Restauranger som har märket på dörren har genomgått en granskning och arbetar enligt ett antal fastlagda kriterier som gäller utbildning av medarbetare, rutiner för hantering av mat och information till gäster. 

- Var fjärde person i Sverige har någon form av matallergi, därför är samarbetet med Sveriges största restaurangkedja väldigt betydelsefullt. McDonald's har höga krav på hygien och matsäkerhet och bra rutiner för utbildning av alla medarbetare, vilket underlättar en certifiering. Det här är ett genombrott för vår märkning "Tryggare mat". Nu hoppas vi att fler restauranger ska följa efter, säger Ingalill Bjöörn, förbundsordförande, Astma och Allergiförbundet. 

Under hösten genomför certifieringsföretaget LRQA Sverige AB kontroller på plats på McDonald's restauranger. När certifieringsprocessen är genomförd får McDonald's börja använda Astma- och Allergiförbundets märke "Tryggare mat". 

- Vi är stolta över att vi blir den första allergicertifierade restaurangkedjan. Det blir ett kvitto på att vi har mycket goda rutiner för hantering av mat, allt från inköp till dess att vi serverar maten till gästerna i restaurangen. Vi jobbar hårt för att erbjuda bra service till alla våra gäster, oavsett vilka behov de har, säger Susanne Rydjer, Menyansvarig på McDonald’s
 
 
Fakta om allergicertifiering 
Exempel på kriterier för att restaurangen ska bli certifierad:
· Personalen ska ha en positiv attityd till matlagning för gäster med allergi
· Utbildningsplan om allergi- och annan överkänslighet mot livsmedel
· Önskemål från allergiska gäster ska dokumenteras
· Skriftliga instruktioner för städning av lokaler och utrustning

Fakta om överkänslighet och allergi mot livsmedel 
· Var fjärde svensk har någon form av överkänslighet eller allergi mot livsmedel
· Allergier mot livsmedel är vanligare hos barn än hos vuxna
· De flesta som har en födoämnesallergi är allergiska mot ägg, mjölk, fisk, skaldjur, jordgubbar, baljväxter (sojabönor, jordnötter och ärtor), nötter eller spannmål
Relaterad media
Kontakt

@mcdse