NEWSROOM

« Tillbaka

McDonald’s och Läsrörelsen kämpar för ökat läsintresse bland barnfamiljer och sätter matte på menyn

För tolfte året i rad presenterar McDonald's och Läsrörelsen Bok Happy Meal – läsveckor på McDonald's då 1,1 miljoner barn- och bilderböcker av högsta kvalitet sprids till barnfamiljer genom Happy Meal. Nytt för i år är en satsning på matematik med dels boken Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Lepp och dels en temadag i samarbete med Mattecentrum för att uppmuntra barn och föräldrar att upptäcka det roliga med matematik. McDonald’s och Läsrörelsen fortsätter även att erbjuda digital högläsning på olika språk för att underlätta för flerspråkiga familjer att ha en gemensam lässtund.
 
– Tillsammans med McDonald’s tar vi upp kampen för barns läsande och intresse för litteratur. Efter årets aktivitet kommer över 13 miljoner barnböcker av 78 upphovsmän har ingått i en av Sveriges största och mest långsiktiga läsfrämjande aktiviteter någonsin. Vi är övertygade om att detta initiativ bidrar till att bekämpa språkfattigdomen i Sverige, säger Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.
 
På McDonald’s arbetar medarbetare med 100 olika nationaliteter som talar mer än 65 olika språk. I år har denna kompetens tagits tillvara då Inger och Lasse Sandbergs bok Spökpappan i simskolan lästs in på flera språk. Inläsningarna finns att lyssna på via McDonald’s hemsida och mobilapp. Marigona Kodra från McDonald’s i Upplands Väsby läser in boken på albanska, Edris Rasouli från Falun på kurdiska, Dewin Nguyen från Strängnäs på vietnamesiska och Tanja Radovanovic från McDonald’s huvudkontor i Skärholmen läser boken på serbiska. I år har även komikern och författaren Zinat Pirzadeh stöttat initiativet genom att läsa in boken på persiska. Skådespelaren Jörgen Lantz läser den på svenska.
 
– Det känns både roligt och meningsfullt att göra svensk barnlitteratur tillgänglig för barn och föräldrar som är flerspråkiga, eller som ännu inte lärt sig svenska. Förhoppningsvis väcker vi många barns intresse för språk och litteratur, säger Zinat Pirzadeh.
 
Bok Happy Meal pågår mellan den 18 oktober och den 14 november. Åtta böcker ingår i Happy Meal, bland dessa märks exempelvis Martin Widmarks och Helena Willis Biblioteksmysteriet, Ulf Starks och Eva Erikssons När pappa visade mej världsalltet och Kul med matte – en lekfull bilderbok om mötet med matematik. McDonald’s startar i samband med satsningen ett samarbete med den ideella föreningen Mattecentrum som flyttar in på 31 av McDonald’s restauranger under helgen 26-27 oktober. Mattecentrums volontärer kommer att finnas på plats på utvalda restauranger för att hjälpa barnfamiljer att uppräcka det roliga med matematik, bland annat med hjälp av ett mattepyssel som Mattecentrum utvecklat speciellt för McDonald’s gäster.
 
– Bok Happy Meal är ett av våra mest långsiktiga och omtyckta initiativ. I år känns det extra roligt att erbjuda den nya satsningen på matematik. Det känns också spännande att vi har högläsning på flera språk, inte minst då många av våra medarbetare lever i flerspråkiga familjer, säger Ulrika Kindvall Wåreus, på Svenska McDonald’s.


Bakgrundsfakta Bok Happy Meal 2013:
Årets böcker i Bok Happy Meal på McDonald’s under perioden 18 oktober till 14 november:
18-24 oktober:
Lilla Syster på skidutflykt av Kari Grossmann
Spökpappan i simskolan av Inger och Lasse Sandberg
 
25-31 oktober
Hej då nappen sa krokodilungen av Maria Rørbæk och Pia Thaulov
Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Lepp
 
1-7 november
Jason flyttar av Camilla Mickwitz
När pappa visade mej världsalltet av Ulf Stark och Eva Eriksson
 
8-14 november
Kotten, Grisen och lilla vännen av Lena Anderson
Biblioteksmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
 
Böckerna är valda av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse. Bok Happy Meal initierades av McDonald’s Sverige och Läsrörelsen och är sedan fyra år ett nordiskt projekt.
 
Så här lyssnar du på årets inläsningar av Spökpappan i simskolan:
Gå in på www.mcdonalds.se och under "Familj" i menyn till vänster hittar du ”Årets Barnboksläsare". Inne på sidan hittar du alla inläsningar. För att lyssna, klicka på play-knappen för det språk du vill lyssna på.
Du kan även ladda ner McDonald’s app kostnadsfritt via App Store och/eller Google Play/Play Butik. I appens meny väljer du ”Sagoappen” för att komma vidare. För att lyssna, välj språk och tryck sedan på den runda play-knappen.
 
Fakta om McDonald’s:
Med cirka 220 restauranger från norr till söder är McDonald’s Sveriges ledande restaurangkedja. Över 80 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. McDonald’s har cirka 12 000 medarbetare och är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Vi har en bred meny med cirka 400 olika måltidskombinationer och serverar bara mat av högsta kvalité med snabb och vänlig service i fräscha, moderna restauranger. Sedan 2010 är McDonald’s certifierat av Astma- och Allergiförbundet inom ramen för Tryggare mat, som enda restaurangkedja i Sverige. Läs mer på www.mcdonalds.se eller följ oss på Twitteroch Facebook.
 
Fakta om Läsrörelsen:
Den ideella föreningen Läsrörelsen första landsomfattande kampanj startade år 2000 och tog som sitt motto ”Ge dina barn ett språk”, som nu är föreningens motto. Bakgrunden var dels den kraftiga minskningen under många år av småbarnsföräldrars läsning för sina barn, som redovisades i den s.k. Barnbarometern. En annan bakgrund var den OECD-undersökning som visade att av de vuxna svenskarna hade 25 procent en bristande läs- och skrivförmåga och 20 procent av de unga vuxna (18-25 år) 2012 genomförde Läsrörelsen och Junibacken en undersökning som visade att på 10 år har småbarnsföräldrars dagliga högläsning för sina barn gått från 70 procent till 35 procent. Inför valet 2014 har Läsrörelsen startat en informationskampanj med parollen ”Bekämpa språkfattigdomen. Ge plats för barn.
 
För mer information kontakta
Relaterad media
Kontakt

@mcdse