NEWSROOM

« Tillbaka

Migrationsminister Tobias Billström (M) och Socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) besökte McDonald’s Sveavägen

Idag besökte migrationsministern Tobias Billström (M) och Stockholms stads Socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) McDonald’s Sveavägen för att träffa representanter för Advisory Board, Stockholms stads samverkansråd med näringslivet för att hjälpa ensamkommande barn in i det svenska samhället.
 
Nyanlända till Sverige saknar i regel ett nätverk till arbetsmarknaden. Advisory Board syftar till att ge ensamkommande barn möjlighet att knyta kontakter med företag och arbetsgivare. McDonald’s har varit del i arbetet sedan starten och är det deltagande företag som har kunnat erbjuda flest praktikplatser och anställningar. Sedan 2009 har 65 ungdomar gjort praktik hos eller fått anställning av McDonald’s. Vid mötet deltog två av de ungdomar som fått anställning.
 
– För McDonald’s har det varit en självklarhet att delta i Advisory Board, så att fler ungdomar kan komma in på arbetsmarknaden och få en första rad i sitt cv. Dessutom vet vi av erfarenhet att det är en stor fördel att kombinera sina språkstudier med praktik på en arbetsplats, och det vill vi gärna bidra till, säger Lotta Björk, McDonald’s personaldirektör.
 
– Det är glädjande att se hur Stockholms stads Advisory Board underlättar för studier, praktik och arbete för ensamkommande barn. Jag hoppas på att fler kommuner kan inspireras av detta, säger migrationsminister Tobias Billström.
 
– Jag är stolt över hur företagen i Advisory Board och Stockholms stad samverkar med integrationen av ensamkommande barn och unga. Ungdomarna har en drivkraft och framtidsdrömmar som vi tillsammans vill ta tillvara på, säger Anna König Jerlmyr (M), Socialborgarråd i Stockholms stad.
 
Fakta:
• Advisory Board är ett samverkansråd mellan Stockholms stad och näringslivet. Genom att hjälpa ensamkommande barn att knyta kontakter och bygga nätverk med företag vill Advisory Board underlätta integrationen in i det svenska samhället.
• Deltagande företag förväntas bidra med olika aktiviteter på ideell basis vilka syftar till att utveckla ungdomarna och underlätta deras väg in i samhället.
• Sedan starten 2009 har över 100 ungdomar erbjudits praktikplatser eller anställningar, deltagit i intervju- och cv-träning eller gått datakurser hos företag knutna till Advisory Board.
• Deltagande företag inom Advisory Board är: McDonald’s, Microsoft, Adecco student, Ung Omsorg i Sverige AB och Rud Pedersen Public Affair Company.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse