NEWSROOM

« Tillbaka

Premiär för Mjölbys första laddstation för elbilar

I samband med McDonald’s 12-års jubileum i Mjölby invigs idag stadens allra första laddstation för elbilar. Under året kommer drygt 30 laddstolpar att placeras ut i närområdet. Det är elbolaget Bixia som tillsammans med Mjölby-Svartådalen Energi placerar ut laddstationerna för att underlätta utvecklingen mot framtidens fordon. Premiärladdstationen i Östergötland invigs av tf landshövding Magnus Holgersson och Mats Eklund från Linköpings Universitet vid McDonald’s Mjölby.
Just nu pågår utvecklingen av infrastrukturen för elfordon i Sverige. En undersökning som beställts av Elforsk, svenska elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag, visar att tre av fyra svenskar är intresserade av att köpa en elbil, men detta intresse sjunker väsentligt om det inte finns en utbredd infrastruktur för laddning. En fulladdad elbil kan köra cirka 15-20 mil. Det gör att de passar bäst för stadstrafik, men för att elbilarna ska bli ett attraktivt alternativ är det också viktigt med lokala laddningsställen.
 - Genom att satsa på laddstolpar gör vi det lättare för alla att byta till elbil. El som bränsle har många fördelar jämfört med bensin och diesel. Laddar man den med förnybar el blir det inga utsläpp alls, säger Jenny Johnson, marknadschef på Bixia.
Den nya laddstationen utanför McDonald's Mjölby är den första av drygt 30 laddstationer som ska installeras i Linköping, Mjölby, Oxelösund, Borgholm, Växjö, Nässjö och Katrineholm. Eftersom det tar längre tid att ladda en elbil placeras laddstolparna på platser där man ställer ifrån sig bilen en längre stund, t ex parkeringsplatser, köpcentrum och vägrestauranger. Den nya laddstationen är samtidigt en viktig del i McDonald's nationella test av laddinfrastruktur för kompletteringsladdning, sedan tidigare finns laddstationer i Växjö och Lindvreten utanför Stockholm. Entreprenör Carina Eriksson äger och driver McDonald's i Mjölby sedan 12 år och har ett stort engagemang för den lokala utvecklingen i Mjölby.
- Vi på McDonald's är stolta över att vara med och lägga grunden för laddinfrastrukturen för elbilar i Sverige. Jag tycker att detta är ett utmärkt exempel på hur det lokala näringslivet gemensamt kan bidra till en grön utveckling som också ger något tillbaka till invånarna i Mjölby, säger Carina Eriksson som äger och driver McDonald's i Mjölby.
Att ladda sin bil är enkelt. Du startar laddningen och betalar med din mobil. Genom att skicka ett sms låser du upp laddstolpen och kan sedan koppla bilen till eluttaget - precis som när man kopplar in en kupévärmare.  När bilen är färdigladdad skickar man ett nytt sms varpå elen bryts och kostnaden läggs på ditt mobilabonnemang.
-  På Bixia arbetar vi aktivt för att stötta utvecklingen av förnybar energi, och vi vill att alla ska kunna välja förnybar el även som fordonsbränsle. Laddstolparna är en viktig pusselbit för elbilens framtid och därför är det självklart för oss att vara med och utveckla infrastrukturen för laddning av elbilar, säger Jenny Johnson.

600 000 elfordon om 10 år
Idag finns ett hundratal elbilar i Sverige, framförallt specialfordon som t ex postens brevbärarbilar. Men utvecklingen är intensiv och marknaden spås växa kraftigt. Produktutvecklingen pågår för fullt bland biltillverkarna, t ex kommer Mitsubishi att lansera en elbil under hösten. Inom 10 år beräknar Elforsk att antalet elbilar i Sverige ska ha ökat till 600 000 eldrivna fordon. För att en sådan utveckling ska kunna bli verklighet krävs att det finns möjlighet att ladda bilen även på andra platser än på parkeringen hemma eller på jobbet. Laddstolparna är därför en viktig pusselbit för elbilens framtid.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse