NEWSROOM

« Tillbaka

Sagan om det röda äpplet startar höstens Bok Happy Meal

Nu startar höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen med roliga, spännande och fantasifulla barn- och bilder böcker alla skrivna och illustrerade av Sveriges och Nordens allra bästa barnboksförfattare och illustratörer i Happy Meal. Från fredagen den 19 oktober och en vecka framåt får alla som köper Happy Meal Sagan om det röda äpplet ellerLillasyster och kaninen.

2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige. En lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla 218 restauranger. I år passeras sedan starten en total upplaga på 11 miljoner bra barn- och bilderböcker. Som tidigare år är de valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse. För tredje året är det ett Nordiskt Bok Happy Meal med roliga, spännande och fantasifulla böcker från flera av Sveriges och Nordens allra bästa barnboksförfattare och illustratörer.

Sagan om det röda äpplet skriven och illustrerad av Jan Lööf är en favorit bland bilderboksklassiker där man får följa äpplet som mannen i den randiga kostymen som la i fönstret för att det skulle mogna i solen. Men äpplet föll ner i huvudet på gamla mormor, som skrek till och skrämde katten, som for upp i trädet...

Lillasyster och kaninen är ett vardagsäventyr för de allra yngsta skriven och illustrerad av Kari Grossman, en av Norges främsta barnboksförfattare. I boken får vi följa lillasyster har en kanin som bor i en pappkartong och bara äter efterrätt, precis som Lillasyster. Storebror säger att kaninen bara är en låtsaskanin och Storasyster kan inte heller se den. Men damen på bussen, hon kan se den…

Kort om veckans författare och illustratörer

Jan Lööf (född 1940) är konstnär, illustratör, serieskapare och jazzmusiker. Han har gjort serierna Felix ochVille och ett stort antal populära bilderböcker som Sagan om det röda äpplet, ABC bokenSifferboken och flera böcker om Pelle. Han har belönats med en rad stora priser.

Kari Grossmann (född 1942) är författare och illustratör, en av Norges främsta. Hon har medarbetat i tidningar och tidskrifter, men främst är hon känd som bilderboksillustratör av både egna och andras verk. Hon har skrivit omkring 30 egna böcker för barn, varav böckerna om Malvin och en hel serie om Lillasyster.

Fakta om McDonald’s
Med 218 restauranger från norr till söder är McDonald’s Sveriges ledande restaurangkedja. Över 80 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. McDonald’s har ca 12 000 medarbetare och är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Vi har en bred meny med ca 400 olika måltidskombinationer och serverar bara mat av högsta kvalité med snabb och vänlig service i fräscha, moderna restauranger. Sedan 2010 är McDonald’s certifierat av Astma- och Allergiförbundet inom ramen för Tryggare mat, som enda restaurangkedja i Sverige.
Läs mer på www.mcdonalds.se eller följ oss på Twitter och Facebook.


Fakta om Läsrörelsen
Den ideella föreningen Läsrörelsen första landsomfattande kampanj startade år 2000 och tog som sitt motto ”Ge dina barn ett språk”, som nu är föreningens motto. Bakgrunden var dels den kraftiga minskningen under många år av småbarnsföräldrars läsning för sina barn, som redovisades i den s.k. Barnbarometern. En annan bakgrund var den OECD-undersökning som visade att av de vuxna svenskarna hade 25 procent en bristande läs- och skrivförmåga och en uppföljande studie som visade att 20 procent av de unga vuxna (18-25 år) inte kom upp i den läs- och skrivförmåga som krävs när man går ut den obligatoriska skolan. Läsrörelsen har under åren arbetat med många metoder och modeller kring att berätta, läsa, skriva och lära.
Läsrörelsen och McDonald’s vann 2003 Kultur och Näringslivs pris för ”Bästa samarbete Kultur och Näringsliv”.

Relaterad media
Kontakt

@mcdse