NEWSROOM

« Tillbaka

Stålpappan och Lilla Anna på menyn

Höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen går in på sin tredje vecka. Från fredagen den 22 oktober och en vecka framåt får alla som köper Happy Meal Stålpappan och Péle eller Lilla Anna reser till Landet mittemot. 
 
Stålpappan och Péle är skriven och illustrerad av Annette Saugestad Helland. Stålpappan har så mycket att göra! Han ska rädda världen, fånga bovar och flyga i minst i timmen. Men ibland är det viktigare att sjunga en kul sång, tycker Vitello…
Lilla Anna reser till Landet mittemot skriven av Inger Sandberg och illustrerad av Lasse Sandberg.  Lilla Anna och Långa Farbrorn trollar sig iväg till landet mittemot för att se om barnen där går uppochner och om allting annat också är tvärtom…

Kort om veckans författare och illustratörer

Annette Saugestad Helland (född 1975) är bildkonstnär, illustratör och animatör, är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen och vid Konstfack i Stockholm. Hon har deltagit med sina animerade filmer vid filmfestivaler i både Norge och övriga länder. Hon har skrivit och illustrerat tre barnböcker.

Inger Sandberg (född 1930) är främst känd för böckerna och filmerna om Lilla Anna och Långa farbrorn, om Tummen och om Lilla spöket Laban. Totalt har hon skrivit över 100 böcker, översatta till ett trettiotal språk och illustrerade av hennes man Lasse, som hon samarbetade med i över 50 år.  De har bland många andra utmärkelser fått Pippipriset från Astrid Lindgrens värld i Vimmerby 2010.

Lasse Sandberg (1924-2008) var illustratör, utbildad vid Anders Beckmans skola. Under 50-talet gjorde han bl a skämtteckningar under signaturen herr Sandberg. 1964 kom det stora genombrottet tillsammans med hustrun Inger med boken Lilla Anna vilken sedan har följts av över hundra böcker. Lasse Sandberg anses som den som införde collagetekniken i bilderböcker .

1,7 miljoner böcker

Läsrörelsens och McDonald’s årliga barnbokskampanj pågår mellan den 8 oktober och 4 november. Under perioden kommer drygt 1,7 miljoner barnböcker med åtta olika titlar att möta nya läsare. Böckerna är som tidigare år valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse.

Nordisk satsning

Nytt för i år är att Läsrörelsens och McDonald’s läsprojekt nu sprids till de andra nordiska länderna, där alla som köper ett Happy Meal kommer att få en bok. De titlar som ingår i satsningen är de samma i alla länder. Även de andra sju böckerna är skapade av nordiska författare/illustratörer varav tre stycken är helt nya översättningar till svenska. Samtliga böcker är översatta till respektive lands språk. Totalt ingår 1 750 000 böcker i den nordiska satsningen.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse