NEWSROOM

« Tillbaka

Stark laguppställning bakom årets barnbokskampanj

För nionde året i rad genomför McDonald's och Läsrörelsen i oktober sin stora, gemensamma barnbokssatsning. Under fyra veckor ska 920 000 inbundna barn- och bilderböcker fördelade på åtta titlar få nya små ägare runt om i landet.

Tillgänglig barnlitteratur bidrar till att fler läser: Initiativet till böcker i Happy Meal togs i slutet av 90-talet och anledningen var kraftigt sjunkande siffror för föräldrars läsning för sina barn. Barnbokssatsningen bygger på ett samarbete mellan McDonald's och Läsrörelsen och genomförs i år för nionde året.
Efter årets kampanj kommer samarbetet att ha resulterat i en upplaga av totalt över 5,5 miljoner böcker och 2 miljoner CD-ROM-spel (2002 och 2003). Av bilderböckerna har dessutom ett urval, i mindre upplaga, varit tvåspråkiga på svenska/arabiska, svenska/somaliska och svenska/persiska.
Årets böcker

Äggetskriven av Lennart Hellsing och illustrerad av Fibben Hald, 

Hurrraa!! Alla barns rättav Pernilla Stalfelt, 

Kan du vissla Johannaskriven av Ulf Stark och illustrerad av Anna Höglund, 

Mulle Mecks Biltvättskriven av George Johansson och illustrerad av Jens Ahlbom, 

I Skymningslandetskriven av Astrid Lindgren och illustrerad av Marit Törnqvist, 

Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfingerskriven av Martin Widmark och illustrerad av Britt Sternehäll, 

Spinkis och Kattaskriven av Lasse Anrell och illustrerad av Mati Lepp och Sifferboken av Jan Lööf.
Böckerna är som tidigare år valda av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse.
Läsrörelsen och McDonald's vann 2003 Kultur och Näringslivs pris för "Bästa samarbete Kultur och Näringsliv".
Mer informationInformation om enskilda författare och illustratörer finns i bifogad bilaga. 
Högupplöst bild på författarna går att ladda ner på: http://www.bild.to/mcd-forfattare/
 
Årets författare och illustratörer 2009 

Pernilla Stalfelt (född 1962)
Pernilla Stalfelt är svensk barnboksförfattare, illustratör och museipedagog vid Moderna Museet i Stockholm. Pernilla är mest känd för succéboken Bajsboken som gavs ut 1997 och har sedan debuten 1996 med Hårboken väckt stor uppmärksamhet och förtjusning bland publik och press. Stalfelt belönades 2004 med Astrid Lindgren-priset för sitt författarskap. Hon sitter på stol nummer 15 i Svenska barnboksakademien.

Lennart Hellsing (född 1919)
Lennart Hellsing har varit en aktiv barnboksförfattare och poet i över 60 år och ger fortfarande ut böcker. Han är utbildad till ingenjör och journalist, men debuterade år 1945 med barnboken Katten blåser i silverhorn och diktsamlingen Akvarium. Flera av Hellsings verser har blivit tonsatta. Hellsing har varit barnboksskribent i Aftonbladet och var en av initiativtagarna till Svenska barnboksinstitutet som främjar forskning och dokumentation kring barnlitteratur. Hellsing har mottagit en rad priser, bland annat erhöll Gulliver-priset 1971 och 1989 utnämndes han till filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Ulf Stark (född 1944)
Ulf Stark räknas idag som en av Sveriges största barn- och ungdomsförfattare med böcker som Min vän Percys magiska gymnastikskor och Kan du vissla Johanna? 1975 skrev han sin första barnbok, Petter och den röda fågeln, men det dröjde ända fram till 1984 innan det verkliga genombrottet kom med boken Dårfinkar & Dönickar. 1996 fick Stark Augustpriset för boken "Min syster är en ängel". Flera av Starks böcker har filmatiserats

George Johansson (född 1946)
George Johansson har arbetat och arbetar fortfarande som journalist och skribent på teknik- och motorsportmagasin parallellt med sitt författarskap. 1970 debuterade Johansson med en vuxenbok, Bilsporten i Sverige, tillsammans med Dag E. Hogsten. Hans första barnbok kom 1978, När ljuset försvann från Elins hus. Johansson har givit ut dataspel, ljudböcker och korta animerade filmer med barnboksfiguren Mulle Meck.

Astrid Lindgren  (1907 - 2002)
Astrid Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till minst 88 språk och sålts i 145 miljoner exemplar. Lindgren tilldelades ett stort antal nationella och internationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Hon utsågs även till hedersdoktor vid Linköpings universitet, Universitetet i Leicester och Universitetet i Warszawa. Flera priser har även instiftats i hennes namn, där det främsta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftat 2002 av Sveriges regering.

Martin Widmark (född 1961)
Martin Widmark är utbildad till mellanstadielärare och arbetar vid sidan av sitt författarskap som lärare i svenska för invandrare. Martin Widmark har fått epitetet "lågstadiebarnens Jan Guillou" eftersom han gör barnens läsning lätt, motståndslös och lockade. Widmarks böcker når numera toppositioner på en mängd boklistor, och har även getts ut som ljudböcker. 2006 blev LasseMajas julkalender på SVT.  Widmark ligger bakom årets julkalender i Sveriges Radio.

Lasse Anrell (född 1953)
Lasse Anrell är journalist och författare och skriver bland annat krönikor i Aftonbladet. Sin första barnbok skrev Lasse Anrell 1992 tillsammans med Mati Lepp. De båda hade barn som spelade i samma fotbollsklubb och under en match föddes idén att skriva en bok om fotboll för barn. Den första boken, Spinkis och Blixten, fick ett mycket gott mottagande och översattes till sju språk. Andra barnböcker som Lasse Anrell har skrivit är Maddes fredag, Rocky-Jimmy, Spela rock eller så bli du popstjärna och Ovänner i samma lag. Lasse Anrell har även skrivit läromedel och böcker för vuxna.

Jan Lööf  (född 1940)
Jan Lööf är konstnär, författare, serietecknare och jazzmusiker. Han debuterade 1966 med två böcker på olika förlag, med En trollkarl i Stockholm samt med bilderboken Morfar är sjörövare. Jan Lööf är skaparen av de tecknade serierna Felix (1967 - 1973) och Ville (1975 - 1976). Lööf är också mannen bakom de välkända bilderböckerna Morfar är sjörövare (1966), Sagan om det röda äpplet (1974) och Skrot-Nisse (1976). 1982 tecknade han kalendern för julkalendern i radio, Ett skepp kommer lastat.

Illustratörer:
 
Mati Lepp (född 1947)Mati Lepp illustrerade sin första barnbok, Eriks kanin, med text av Georg Johansson 1986.  Sitt stora genombrott som barnboksillustratör fick han i och med att han gjorde illustrationerna till PC Jersilds bok Röda Hund 1988. Tillsammans med Lasse Anrell gör han böckerna om Spinkis. Ett kännetecken för Lepps illustrationer är att han ofta knyter an till sina andra böcker när han illustrerar. 

Anna Höglund (född 1958)
Anna Höglund är författare, illustratör och har även skrivit pjäser. Hon debuterade som barnboksförfattare och illustratör i början av åttiotalet.  Höglund gör även illustrationer till många andra författares texter, bland annat har hon illustrerat flera av Ulf Starks böcker. 

Jens Ahlbom (född 1954)
Jens Ahlbom är en svensk illustratör och har bland annat illustrerat barnboken Mulle Meck. Ahlbom är utbildad till och har arbetat som teckningslärare i sex år innan han blev illustratör på heltid. 1992 skapade Ahlbom en egen pekboksfigur, Lukas, och hittills har fyra böcker om honom kommit ut. Ahlbom sitter på stol nummer sjutton i Svenska barnboksakademien. 

Marit Törnqvist (född 1964)
Marit Törnqvist är en svensk illustratör och författare som bland annat har illustrerat böcker av Astrid Lindgren. Marit Törnqvist bor sedan länge i Nederländerna, där hon bland annat har gått illustratörslinjen på konstakademin. Törnqvist har formgett scenografin till Astrid Lindgrens sagotåg på museet Junibacken i Stockholm, där hon också var konstnärlig rådgivare till 2003. Bland flera priser märks bland annat Lidmanpriset 1997 och Emil-priset 2004.

Fibben Hald (född 1933)
Fibben Hald är en svensk illustratör och tidningstecknare. Han har bland annat illustrerat flera av Lennart Hellsings böcker. Bland priser som Fibben Hald har belönats med genom åren märks Elsa Beskow-plaketten 1964 och Litteraturfrämjandets stora pris 1978.

Britt Sternehäll (född 1960)
Britt Sternehäll gör illustrationer till egna och andras bild- och faktaböcker samt läromedel. Hon har även skrivit och illustrerat CD-romspel för barn. Sternehäll debuterade 1995 med den egna bilderboken Åke och blåbär i skoaffären. Britt Sternehäll gör bland annat illustrationerna till Martin Widmarks Rakel-serie
Relaterad media
Kontakt

@mcdse