NEWSROOM

« Tillbaka

Sveriges femte Ronald McDonald Hus invigt i Uppsala – fristad för familjer med svårt sjuka barn

Sveriges femte Ronald McDonald Hus invigdes idag i Uppsala av socialminister Göran Hägglund. Huset ger långtidssjuka barn och deras anhöriga en möjlighet att bo tillsammans i en trygg miljö under den tid som barnen vårdas på sjukhus. Det nya Huset ligger på gångavstånd från Akademiska Sjukhuset och Skandionkliniken.
 
– Det är med stor glädje som vi idag inviger landets femte Ronald McDonald Hus, som ger andrum och trygghet för de familjer som bor där, under en svår tid i deras liv. Jag är stolt över att många hundra familjer kommer finna en fristad här, fem minuters gångväg från Akademiska Sjukhuset och Skandionkliniken, säger Lotta Sterning, verksamhetsansvarig för Ronald McDonald Hus i Uppsala.
 
– Jag är väldigt glad över att få medverka idag. Jag vet att dessa hus betyder väldigt mycket för de familjer som, ofta under svåra omständigheter, vistas där. Ronald McDonald Husen är ett bra exempel på hur frivilliga initiativ kan komplettera det offentliga åtagandet inom sjukvården, säger socialminister Göran Hägglund, som besökte Huset och talade vid invigningen.
 
Huset består av familjerum samt gemensamma ytor för umgänge, matlagning och tvätt. Men framför allt är boendet på Huset en möjlighet för hela familjen att vara tillsammans under behandlingstiden på sjukhuset, och till gemenskap med andra familjer i en liknande situation.
 
– Det boendekoncept som Ronald McDonald Hus representerar är mycket efterlängtat av alla som arbetar inom barnsjukvården. Vi vet av erfarenhet, det som också forskningen visar: en trygg och hemlik boendemiljö och närhet till familjen även under tiden som barnet vårdas på sjukhuset, har en positiv effekt på läkandeprocessen, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
 
Ronald McDonald Barnfond har haft ett nära samarbete med Barncancerfonden kring insamlingen för byggandet av huset i Uppsala. Barncancerfonden har samlat in och bidragit med cirka 14 miljoner, vilket motsvarar 40 procent av totalkostnaden. Samarbetet har gjort det möjligt att korta ner insamlingstiden med cirka två år.
  
Bakgrund Ronald McDonald Barnfond
Ronald McDonald Barnfond är en ideell stiftelse som bildades 1990. Byggandet av Ronald McDonald Hus är det största engagemanget. Nordens första Ronald McDonald Hus invigdes 1993 i Huddinge nära Stockholm. Därefter har Hus byggts i anslutning till specialistsjukhus i Göteborg, Lund, Linköping och nu i Uppsala. Husen står för värme, gemenskap, trygghet och omvårdnad men inte medicinsk vård. Familjerna stannar allt ifrån ett dygn till flera månader.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse