NEWSROOM

« Tillbaka

Ulf Stark och Inger Sandberg i veckans Bok Happy Meal

Nu går höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen in på sin andra vecka. Från fredagen den 26 oktober och en vecka framåt får alla som köper Happy Meal Jaguaren eller Vit och Svart och alla de andra till sin måltid.

Jaguaren får vi följa pojken Elmer som en kväll när han ska gå och lägga sig råkar ut för något mycket märkligt. Han blir han en jaguar! Han ger sig ut i storstadens djungel, träffar katten Ellinor och upplever både kärlek och äventyr. En poetisk och spännande barnboksklassiker med fantasifulla bilder skriven av Ulf Stark och illustrerad av Anna Höglund.

Vit och Svart och alla de andra av Inger och Lasse Sandberg får vi uppleva en vacker bilderbok med mång bottnar. I det svarta landet bor bara vita fjärilar och i det vita bara svarta fjärilar. När muren mellan deras länder rasar kan de hälsa på hos varandra. Men de vita fjärilarna blir osynliga i det vita landet och det svarta i det svarta landet. Hur ska de göra för att kunna se varandra?

Kort om veckans författare och illustratörer

Ulf Stark (född 1944) är uppväxt i Stureby utanför Stockholm, där flera av hans böcker utspelar sig. Då han 1984 vann Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling med Dårfinkar & Dönickar kom det stora genombrottet. Efter det har det blivit ett fyrtiotal böcker, film- och TV-manus och han har tilldelats flera stora litterära utmärkelser.
Anna Höglund (född 1958) är svensk författare, illustratör och konstnär. Hon har både skrivit flera egna böcker och samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso, Gunnar Lundkvist och Ulf Nilsson.  Hon skriver även dramatik och gör tecknad film.

Inger Sandberg (född 1930) är känd för böckerna och filmerna om Lilla Anna och Långa farbrornTummenoch Lilla spöket Laban. Totalt har hon skrivit över 100 böcker alla illustrerade av hennes man Lasse, som hon samarbetade med i över 50 år. Det värmländska parets böcker har fått en lång rad utmärkelser och är översatta till ett trettiotal språk.
Lasse Sandberg (1924-2008) var illustratör, utbildad vid Anders Beckmans skola i Stockholm. Under 50-talet gjorde han bland annat skämtteckningar under signaturen herr Sandberg. 1964 kom det stora genombrottet tillsammans med hustrun Inger med boken Lilla Anna. Lasse Sandberg anses som den som införde collagetekniken i bilderböcker.
Mer om Bok Happy Meal

2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige. En lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla restauranger. I år passeras sedan starten en total upplaga på 11 miljoner bra barn- och bilderböcker. Som tidigare år är de valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse. För tredje året är det ett Nordiskt Bok Happy Meal med roliga, spännande och fantasifulla böcker från flera av Sveriges och Nordens allra bästa barnboksförfattare och illustratörer.

Fakta om McDonald’s
Med 218 restauranger från norr till söder är McDonald’s Sveriges ledande restaurangkedja. Över 80 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. McDonald’s har ca 12 000 medarbetare och är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Vi har en bred meny med ca 400 olika måltidskombinationer och serverar bara mat av högsta kvalité med snabb och vänlig service i fräscha, moderna restauranger. Sedan 2010 är McDonald’s certifierat av Astma- och Allergiförbundet inom ramen för Tryggare mat, som enda restaurangkedja i Sverige. 

Läs mer på www.mcdonalds.se eller följ oss på Twitter och Facebook

Fakta om Läsrörelsen
Den ideella föreningen Läsrörelsen första landsomfattande kampanj startade år 2000 och tog som sitt motto ”Ge dina barn ett språk”, som nu är föreningens motto. Bakgrunden var dels den kraftiga minskningen under många år av småbarnsföräldrars läsning för sina barn, som redovisades i den s.k. Barnbarometern. En annan bakgrund var den OECD-undersökning som visade att av de vuxna svenskarna hade 25 procent en bristande läs- och skrivförmåga och en uppföljande studie som visade att 20 procent av de unga vuxna (18-25 år) inte kom upp i den läs- och skrivförmåga som krävs när man går ut den obligatoriska skolan. Läsrörelsen har under åren arbetat med många metoder och modeller kring att berätta, läsa, skriva och lära.
Läsrörelsen och McDonald’s vann 2003 Kultur och Näringslivs pris för ”Bästa samarbete Kultur och Näringsliv”.

Relaterad media
Kontakt

@mcdse