NEWSROOM

« Tillbaka

Utställnings- och bioaktuella Biblioteksmysteriet på menyn

Höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen går in på sin fjärde och sista vecka. Från fredagen den 8 november och en vecka framåt får alla som köperHappy Meal Biblioteksmysteriet eller Kotten, Grisen och lilla vännen.

Bok Happy Meal pågår mellan den 18 oktober och den 14 november. Åtta böcker ingår i Happy Meal, bland dessa märks exempelvis Ulf Starks och Eva Erikssons När pappa visade mej världsalltet och Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Läpp. Efter årets aktivitet kommer över 13 miljoner barn- och bilderböcker av 78 upphovsmän har ingått i en av Sveriges största och mest långsiktiga läsfrämjande aktiviteter någonsin. Samtliga titlar är valda av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsen styrelse.
Biblioteksmysteriet av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis är spännande läsning för de lite större barnen.
Värdefulla böcker försvinner från Vallebys bibliotek. Hur är det möjligt? Polisen ber Lasse och Maja om hjälp och snart är de tre misstänkta boktjuvar på spåren…
Kotten, Grisen och lilla vännen av Lena Anderson handlar om någon som längtar efter sin mamma i en söt rimsaga för de yngsta.
En kväll hos Kotten när allt är lugn och ro hörs gnissel ifrån grinden – nå´n vill komma in och bo.


Kort om veckans författare och illustratörer
Martin Widmark (född 1961) är mellanstadieläraren och folkhögskoleläraren i svenska för invandrare, som blivit framgångsrik författare. Han är oerhört produktiv och har utkommit med en rad bokserier för mindre barn upp till tonåringar. Han har firat 10-årsjubileum med de populära böckerna i serien LasseMajas Detektivbyråoch vunnit flera litterära priser. Hans böcker är översatta till ett 20-tal språk. Just nu pågår utställningenMonster & Mysterier, som bygger på Martin Widmarks böcker om LasseMajas detektivbyrå och monsteragent Nelly Rapp, på Junibacken i Stockholm.
Helena Willis (född 1964) har gått Nyckelviksskolan och Beckmans skola i Stockholm. Hon har frilansat som illustratör bl a på Kamratposten och andra tidningar och illustrerat böcker framför allt böckerna i serien om LasseMajas Detektivbyrå. Hon har själv också skrivit och illustrerat ett par egna böcker.
Lena Anderson (född 1939) är utbildad på Konstfackskolan i Stockholm. Hon arbetade först i tidningsvärlden där hon träffade Christina Björk och ett framgångsrikt samarbete inleddes. Barnboksfiguren Linnea föddes och bl a boken Linnea i målarens trädgård, som kom ut 1985, blev en av de mest framgångsrika svenska barnböckerna i modern tid. Lena Anderson har skapat flera odödliga figurer i egna böcker, som Kotten, och vunnit en lång rad priser och utmärkelser.

För ytterligare information
Relaterad media
Kontakt

@mcdse