NEWSROOM

« Tillbaka

Vitello får en puss och Sagoresan - från Junibacken till Nangilima på menyn

Höstens stora nordiska barnbokssatsning på McDonald’s i samarbete med Läsrörelsen går in på sin fjärde vecka. Från fredagen den 29 oktober och en vecka framåt får alla som köper Happy Meal Vitello får en puss eller Sagoresan – från Junibacken till Nangilima.
 
Vitello får en puss är skriven av Kim Fupz Aakeson och illustrerad av Niels Bo Bojesen. Vitello leker inte med flickor! Men i huset bredvid flyttar det in en flicka och hon har en snurrig hamster. Vitello har aldrig sett en snurrig hamster…
Sagoresan – från Junibacken till Nangilima är skriven av Astrid Lindgren och illustrerad av Marit Törnqvist. En svindlande resa i Astrid Lindgrens sagovärld. Titta in hos Madicken, träffa Karlsson på taket, Emil, Nils Karlsson-Pyssling och flera andra kända figurer!

Kort om veckans författare och illustratörer

Kim Fupz Aakeson (född 1958) är en mångsidig dansk författare. Han debuterade 1982 som serietecknare och dessförinnan var han frilansillustratör i olika tidningar. Han har skrivit ett 40-tal böcker för både barn och vuxna, pjäser för scen och radio och gjort film. Han har belönats med bl a Gyldendals stora barnbokspris 2010.

Niels Bo Bojesen är utbildad vid Danmarks designskola i Köpenhamn och vid School of Visual Arts i New York. Han illustrerar barnböcker och ritar serier i Jylland-posten. Han arbetar också som lärare vid Danmarkas designskola och Designskolan i Kolding.

Astrid Lindgren (1907-2002), Sveriges mest namnkunniga författare med över 100 böcker översatta till närmare 90 språk och i upplagor på nästan 150 miljoner exemplar. Hon har fått de flesta priser och utmärkelser som en barnboksförfattare kan få. ALMA-priset (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) som är världens största litteraturpris näst Nobelpriset, är ett av de priser som har instiftats i hennes namn.

Marit Törnqvist (född 1964) är utbildad på konstakademin i Amsterdam. Hon har illustrerat både svenska och holländska bilderböcker och även skrivit några egna. Böcker som hon har illustrerat finns översatta till många språk. Hon har fått ett antal utmärkelser, både svenska och holländska. I Sverige är hon mest känd för att ha skapat scenografin till Sagotåget på Junibacken. Hon är nominerad till ALMA-priset 2010.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse