NEWSROOM

« Tillbaka

15 miljoner barn- och bilderböcker i Bok Happy Meal

2001 föddes Bok Happy Meal i Sverige. En lycklig förening mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla restauranger. I år passerar vi en total upplaga på 15 miljoner bra barn- och bilderböcker, sedan vi inledde vårt samarbete 2001. I år är det drygt 1,8 miljoner böcker som sprids i hela Norden. Som tidigare år är de valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse. För femte året är det ett nordiskt Bok Happy Meal.

Årets Bok Happy Meal inleds den 17 oktober med Julia vill ha ett djur av Alma-pristagaren Barbro Lindgren*, och med illustrationer av Eva Eriksson. Den andra boken under veckan är den finska Sov nu, Vesta-Linnéa! av Tove Apelgren och illustratören Salla Savolainen.
 
Bok Happy Meal pågår mellan den 17 oktober och 13 november. Åtta titlar ingår:
Julia vill ha ett djur av Barbro Lindgren och Eva Eriksson, Sov nu, Vesta-Linnéa! av Tove Apelgren och Salla Savolainen,  Kvällen när pappa lekte av Ulf Stark och Mati Lepp , Pelle hjälper en riddare av Jan Lööf, Lilla Lena är doktor av Åsa Karsin, När alla sover av Nicolai Houm och Rune Markhus, Örjan – den höjdrädda örnen av Lars Klinting och Rita och Krokodil på fisketur av Siri Melchior.

Efter årets fyra bokveckor kommer 15 miljoner barn- och bilderböcker – 86 titlar av 78 upphovsmän – att ha ingått i ett av Sveriges största och mest långsiktiga läsfrämjande arbeten.
 
- Att förstå och göra sig förstådd är en förutsättning för demokratin. Ett levande och rikt språk grundläggs redan i förskoleåldern. Högläsningen av bilderboken är en viktig del när det gäller att bekämpa språkfattigdomen och att då nå ut brett via arenan McDonald’s är fantastiskt, säger Elisabet Reslegård, ordförande Läsrörelsen.
- Det känns otroligt att totalt 15 miljoner barn- och bilderböcker har spridits till barn och föräldrar genom Bok Happy Meal sedan 2001. Vi vill bidra till att barns läsande och intresse för litteratur ökar, därför gör vi i samarbete med Läsrörelsen barnböcker av hög kvalitet tillgängliga på alla våra restauranger i Norden, säger Ulrika Kindvall Wåreus, marketing manager Svenska McDonald’s.
 
*Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris.

Relaterad media
Nyheter
Kontakt

@mcdse