NEWSROOM

« Tillbaka

MyBurger 2014 avgjord: Fem vinnare får sina drömburgare på McDonald’s meny

För tredje året i rad får svenska folket sina önskeburgare på McDonald’s meny. I den digitala tävlingen MyBurger har svenskarna fått komponera sina egna burgare och rösta på sina favoriter. De tio populäraste skapelserna tog sig till en final som gick av stapeln idag där en jury utsåg fem burgare som kommer att serveras i hela landet under hösten.
 
Den nationella tävlingen MyBurger är en digital produktutvecklingstävling där svenska folket komponerar sina egna drömburgare och tillsammans röstar fram de godaste skapelserna. På kampanjsajten www.mcdonalds.se/myburger kunde kockar från hela Sverige välja mellan över 60 ingredienser och skapa sina egna drömburgare. Den digitala burgaren kunde sedan spridas i sociala medier för att samla röster. Av totalt
24 600 digitalt tillagade burgare, som tillsammans samlade ihop 276 000 röster, tog sig de tio populäraste vidare till en final som gick av stapeln i Stockholm idag den 4 juni.
 
En jury, som i år bestod av McDonald’s Sveriges vd Olli Kilpi, kocken och krögaren Johan Jureskog, mat-bloggerskan Victoria Riis, franchisetagaren Carina Wilhelmsson och fastfood-bloggaren Christian Nilsson, provsmakade alla tävlingsbidrag och utsåg slutligen fem vinnare.
 
– Det har varit en otrolig smakresa att provsmaka alla finalisternas bidrag. Det är andra året jag är med och det var otroligt hög nivå och jämnt. Årets tema bland vinnarna är heta kryddor. Kreativiteten har varit på topp och smakkombinationerna var väldigt säkra, säger Johan Jureskog, kock och jurymedlem. 
 
När finalen var över stod följande fem burgare som vinnare:
 
• ”Chorizo BBQ”, skapad av Corbin Andersson från Göteborg.  


• ”McFragbite”, skapad av Andreas Karlsson från Jönköping.

• ”McFiggehn”, skapad av Fredrik Idestål från Örebro.

• ”McHeaton”, skapad av Arvid Gullberg från Mjölby.

• ”McCrawing”, skapad av Maddä Lagerstrand från Säter.
 
­– Ännu en fantastisk finalomgång av MyBurger är nu avslutad och jag längtar redan till när dessa vinnarburgare serveras på våra restauranger i höst, säger Olli Kilpi, vd på McDonald’s i Sverige.

Drömburgarna serveras under en vecka var under perioden 23 september till 27 oktober på McDonald’s samtliga restauranger i Sverige.Bakgrundsmaterial
 
Om vinnarburgarna i MyBurger 2014
 
Chorizo BBQ – skapad av Corbin Andersson från Göteborg
Ingredienser: Bröd med chili/sesamfrön, Salsasås, Cajun Mayo, Rostad lök, Tomat, Chorizo, Cheddarsmältost, Nötkött 150g och Emmentalersmältost

– Jag visste att min burgare smakade hur gott som helst men det här kom ändå som en rejäl överraskning. Extra kul att vinna i år när konkurrensen var så tuff, säger Corbin Andersson.  
 
Juryns motivering: Chorizo BBQ är en kryddig fullträff med smaker från Sydamerika. Cajun Mayo, chorizo och salsasås gör burgaren till en eldig smaksensation.
 
McFragbite – skapad av Andreas Karlsson från Jönköping
Ingredienser: Bröd med chili/sesamfrön, Amerikansk BBQ-sås, Svartpeppar/citron/lök-sås, Rostad lök, Isbergssallad, Chorizo, Cheddarsmältost, Nötkött 150g och Emmentalersmältost
 
– Jag har haft en bra känsla hela vägen men i år var det riktigt bra burgare som tävlade så nu är jag väldigt glad. Det ska bli häftigt att få se andra köpa min burgare och kanske även beställa en själv, säger Andreas Karlsson.
 
Juryns motivering: McFragbite är en vinnarburgare med extra allt. Inuti ett chili- och sesamfröbröd samsas två sorters smakrik ost, chorizo och krispighet från rostad lök och isbergssallad.
 
McFiggehn – skapad av Fredrik Idestål från Örebro
Ingredienser: Bröd med majsgrits, Hot-chili-sås, Ostsås, Gul lök, Tomat, Chorizo, Emmentalersmältost, Nötkött 150g och Cheddarsmältost.

– Till att börja med vill jag tacka alla tittare och medverkande på min Youtube-kanal som röstade hit mig. Jag vill självklart även tacka juryn. Jag tror att just min burgare hade en fin smakbalans av hetta och krämighet som gjorde att jag vann, säger Fredrik Idestål.
 
Juryns motivering: Det är inte bara namnet som är unikt för den här mustiga burgaren, även ingredienslistan är innovativ där chorizo, ostsås och bröd med majsgrits ingår.
 
McHeaton – skapad av Arvid Gullberg från Mjölby
Ingredienser: Modernt sesambröd, Hot-chili-sås, Gul lök, Tomat, Bacon, Cheddarsmältost och Nötkött 150g.

– Jag är superglad över att vinna. Jag tror att jag vann på grund av att jag skapade en hamburgare med klassiska tillbehör men med en modern twist där starka smaker balanseras mot milda, säger Arvid Gullberg.
 
Juryns motivering: McHeaton är en klassisk hamburgare i modern tappning. Hot-chili-sås och bacon adderar sting och rökighet till den här saftiga burgaren.
 
McCrawing – skapad av Maddä Lagerstrand från Säter
Ingredienser: Bröd med chili/sesamfrön, Kryddig lökchutney med yoghurt/mynta, Rostad lök, Isbergssallad, Tomat, Emmentalerost, Nötkött 150g och Cheddarsmältost.

– Det är tredje gången gillt för mig i år och det känns jättekul att vinna. Jag tror att det var kombinationen av de olika såserna som gjorde att min burgare vann, och jag tror även att namnet bidrog, säger Maddä Lagerstrand.


Juryns motivering: McCrawing gör skäl för sitt namn, detta är en riktigt beroendeframkallande burgare med krämighet från en kryddig lökchutney med yoghurt och mynta, krispighet från rostad lök och mustighet från två sorters ost.
 
 
Om juryn i MyBurger 2014

Olli Kilpi – vd McDonald’s Sverige

Olli Kilpi är ny vd för McDonald’s i Sverige. Han ser fram emot att provsmaka folkets favoriter i MyBurger och understryker att gästfokus är avgörande för framgång, att lyssna till gästen och fortsätta vara relevant. Olli har jobbat på McDonald’s i tio år och kommer nu närmast från VD-posten för McDonald’s i Norge. Olli testar allt på menyn men kommer alltid tillbaka till Big Mac som är favoriten.
Carina Wilhelmsson – franchisetagare

Carina Wilhelmsson är franchisetagare på McDonald’s och öppnade sin första restaurang i Lidköping 1999. Idag driver hon fyra restauranger i Skaraborg tillsammans med sina 250 medarbetare. Carina har ett brinnande matintresse och ger sig in i alla satsningar med entusiasm och engagemang. Hennes favorit på McDonald’s är den nya smoothien.

Johan Jureskog – kock och krögare 

Johan Jureskog är krögaren som brinner för rustik matlagning och är en passionerad hamburgerälskare. Han var under åtta år medlem i Svenska kocklandslaget och vann med dem matlagnings-OS år 2004. Idag är han kock och delägare i kritikerrosade restaurangerna Rolfs Kök och AG i Stockholm. Tidigare har han bland annat arbetat på Paul & Norbert och olika stjärnkrogar i Frankrike. Johan är även en omtyckt TV-kock som släppt kokboken ”24 timmar Receptbok”. Hans favorit på McDonald’s är Dubbel Cheeseburgare med extra majonnäs.

Victoria Riis – bloggerska på Matplatsen.net
Victoria Riis driver den prisbelönta bloggen Matplatsen sedan 2005. Hon bor i hemstaden Örebro med sin familj och är en riktig livsnjutare som älskar guldkant på tillvaron och feel good i vardagen. På Matplatsen samlar hon recept, provlagar, bakar, experimenterar i köket och testar nya produkter. Hennes blogg har vunnit utmärkelsen Matbloggspriset Folkets val både 2011 och 2012. Victorias favorit på McDonald’s är Dubbel Cheeseburgare.

Christian Nilsson – bloggare på fastfoodlovers.com

Christian driver bloggen fastfoodlovers.com där det skrivs om mat serverad snabbt. Hans intresse och passion för ämnet vaknade när han tillbringade ett år i USA 1987. År 2001 startades ett nyhetsbrev som senare blev en blogg. FastFoodLovers vann Matbloggspriset år 2005 för Årets Temablogg och blev Årets Bästa Matblogg 2006. Huvudtemat på bloggen är mat man äter ”on the go”, men även färdiglagat, snacks och dryck. Favorit på McDonald’s är QP eller Dubbel Cheeseburgare.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse