NEWSROOM

« Tillbaka

Fredrik från Örebro först ut med sin drömburgare på McDonald´s

Med tävlingen MyBurger satsar McDonald’s på digital produktutveckling tillsammans med gästerna som ett led i det långsiktiga arbetet med att bredda menyn. Under tävlingens gång får svenskarna komponera sina egna hamburgare och rösta på sina favoriter. Vinnarnas burgare som korades i somras kommer serveras en vecka var under hösten på McDonald’s samtliga restauranger i Sverige. Först ut på menyn är burgaren ”McFiggehn”, skapad av Fredrik Idestål från Örebro och namngiven efter hans nätalias.

Fredrik Idestål från Örebro, Corbin Andersson från Göteborg, Andreas Karlsson från Jönköping, Arvid Gullberg från Mjölby och Maddä Lagerstrand från Säter är årets vinnare i MyBurger. På kampanjsajten www.mcdonalds.se/myburger kunde intresserade från hela Sverige välja mellan över 60 ingredienser och skapa sina egna drömburgare.
 
MyBurger arrangerades för tredje året i rad och totalt inkom 24 600 tävlingsbidrag. Bland 276 000 röster gick de tio populäraste burgarna vidare till en final som gick av stapeln i Stockholm i början av sommaren. Fem vinnare utsågs av en jury bestående av McDonald’s vd Olli Kilpi, kocken och krögaren Johan Jureskog, mat-bloggerskan Victoria Riis, franchisetagaren Carina Wilhelmsson och fastfood-bloggaren Christian Nilsson.
 
Med burgaren ”McFiggehn” lyckades Fredrik Idestål från Örebro övertyga juryn och ta en av vinnarplatserna på menyn med sin drömburgare bestående av bland annat bröd med majsgrits, Hot-chili-sås och chorizo. ”McFiggehn” är först ut av vinnarburgarna att serveras på McDonald’s samtliga restauranger i Sverige den 23 september.

– Jag vill tacka alla tittare och medverkande på min YouTube-kanal som röstade mig till finalen. Självklart vill jag även tacka juryn. Min burgare har en fin balans mellan hetta och krämighet, vilket juryn uppskattade, berättar Fredrik Idestål.
 
Efter finalen tyckte jurymedlemmen Johan Jureskog sig se en kryddstark trend bland årets bidrag:
 
– Det är en otrolig smakresa att prova alla finalisternas bidrag. Det är andra året jag är med och det är otroligt hög nivå och jämnt. Årets tema bland vinnarna är heta kryddor. Kreativiteten har varit på topp och smakkombinationerna väldigt säkra, säger Johan Jureskog. 
 
De fem vinnarburgarna kommer att säljas en vecka var under perioden 23 september till 27 oktober på McDonald’s restauranger över hela landet. Kommentarer från samtliga vinnare och deras recept finns på sida två, tillsammans med information om jurymedlemmarna.

 

Om vinnarburgarna i MyBurger 2014
 
McFiggehn – skapad av Fredrik Idestål från Örebro
Serveras under perioden 23-29/9
Ingredienser: Bröd med majsgrits, Hot-chili-sås, Ostsås, Gul lök, Tomat, Chorizo, Emmentalersmältost, Nötkött 150g och Cheddarsmältost.

– Jag vill tacka alla tittare och medverkande på min YouTube-kanal som röstade mig till finalen. Självklart vill jag även tacka juryn. Min burgare har en fin balans mellan hetta och krämighet, vilket juryn uppskattade, berättar Fredrik Idestål.
 
Juryns motivering: Det är inte bara namnet som är unikt för den här mustiga burgaren, även ingredienslistan är innovativ där chorizo, ostsås och bröd med majsgrits ingår.
 
McHeaton – skapad av Arvid Gullberg från Mjölby
Serveras under perioden 30/9-6/10
Ingredienser: Modernt sesambröd, Hot-chili-sås, Gul lök, Tomat, Bacon, Cheddarsmältost och Nötkött 150g.

– Jag är superglad över att vinna. Jag tror att jag vann på grund av att jag skapade en hamburgare med klassiska tillbehör men med en modern twist där starka smaker balanseras mot milda, säger Arvid Gullberg.
 
Juryns motivering: McHeaton är en klassisk hamburgare i modern tappning. Hot-chili-sås och bacon adderar sting och rökighet till den här saftiga burgaren.
 
McFragbite – skapad av Andreas Karlsson från Jönköping
Serveras under perioden 7-13/10
Ingredienser: Bröd med chili/sesamfrön, Amerikansk BBQ-sås, Svartpeppar/citron/lök-sås, Rostad lök, Isbergssallad, Chorizo, Cheddarsmältost, Nötkött 150g och Emmentalersmältost
 
– Jag har haft en bra känsla hela vägen men i år var det riktigt bra burgare som tävlade, så nu är jag väldigt glad. Det ska bli häftigt att få se andra köpa min burgare och kanske även beställa en själv, säger Andreas Karlsson.
 
Juryns motivering: McFragbite är en vinnarburgare med extra allt. Inuti ett chili- och sesamfröbröd samsas två sorters smakrik ost, chorizo och krispighet från rostad lök och isbergssallad.
 
Chorizo BBQ – skapad av Corbin Andersson från Göteborg
Serveras under perioden 14-20/10
Ingredienser: Bröd med chili/sesamfrön, Salsasås, Cajun Mayo, Rostad lök, Tomat, Chorizo, Cheddarsmältost, Nötkött 150g och Emmentalersmältost

– Jag visste att min burgare smakade hur gott som helst men det här kom ändå som en rejäl överraskning. Extra kul att vinna i år när konkurrensen var så tuff, säger Corbin Andersson. 
 
Juryns motivering: Chorizo BBQ är en kryddig fullträff med smaker från Sydamerika. Cajun Mayo, chorizo och salsasås gör burgaren till en eldig smaksensation.
 
McCrawing – skapad av Maddä Lagerstrand från Säter
Serveras under perioden 21-27/10
Ingredienser: Bröd med chili/sesamfrön, Kryddig lökchutney med yoghurt/mynta, Rostad lök, Isbergssallad, Tomat, Emmentalerost, Nötkött 150g och Cheddarsmältost.

– Det är tredje gången gillt för mig i år och det känns jättekul att vinna. Jag tror att det var kombinationen av de olika såserna som gjorde att min burgare vann, och jag tror även att namnet bidrog, säger Maddä Lagerstrand.


Juryns motivering: McCrawing gör skäl för sitt namn, detta är en riktigt beroendeframkallande burgare med krämighet från en kryddig lökchutney med yoghurt och mynta, krispighet från rostad lök och mustighet från två sorters ost.


Om juryn i MyBurger 2014

Olli Kilpi – vd McDonald’s Sverige

Olli Kilpi är ny vd för McDonald’s i Sverige. Han ser fram emot att provsmaka folkets favoriter i MyBurger och understryker att gästfokus är avgörande för framgång, att lyssna till gästen och fortsätta vara relevant. Olli har jobbat på McDonald’s i tio år och kommer nu närmast från vd-posten för McDonald’s i Norge. Olli testar allt på menyn men kommer alltid tillbaka till Big Mac som är favoriten.

Carina Wilhelmsson – franchisetagare

Carina Wilhelmsson är franchisetagare på McDonald’s och öppnade sin första restaurang i Lidköping 1999. Idag driver hon fyra restauranger i Skaraborg tillsammans med sina 250 medarbetare. Carina har ett brinnande matintresse och ger sig in i alla satsningar med entusiasm och engagemang. Hennes favorit på McDonald’s är den nya smoothien.

Johan Jureskog – kock och krögare 

Johan Jureskog är krögaren som brinner för rustik matlagning och är en passionerad hamburgerälskare. Han var under åtta år medlem i Svenska kocklandslaget och vann med dem matlagnings-OS år 2004. Idag är han kock och delägare i kritikerrosade restaurangerna Rolfs Kök och AG i Stockholm. Tidigare har han bland annat arbetat på Paul & Norbert och olika stjärnkrogar i Frankrike. Johan är även en omtyckt TV-kock som släppt kokboken ”24 timmar Receptbok”. Hans favorit på McDonald’s är Dubbel Cheeseburgare med extra majonnäs.

Victoria Riis – bloggerska på Matplatsen.net
Victoria Riis driver den prisbelönta bloggen Matplatsen sedan 2005. Hon bor i hemstaden Örebro med sin familj och är en riktig livsnjutare som älskar guldkant på tillvaron och feel good i vardagen. På Matplatsen samlar hon recept, provlagar, bakar, experimenterar i köket och testar nya produkter. Hennes blogg har vunnit utmärkelsen Matbloggspriset Folkets val både 2011 och 2012. Victorias favorit på McDonald’s är Dubbel Cheeseburgare.

Christian Nilsson – bloggare på fastfoodlovers.com
Christian driver bloggen fastfoodlovers.com där det skrivs om mat serverad snabbt. Hans intresse och passion för ämnet vaknade när han tillbringade ett år i USA 1987. År 2001 startades ett nyhetsbrev som senare blev en blogg. FastFoodLovers vann Matbloggspriset år 2005 för Årets Temablogg och blev Årets Bästa Matblogg 2006. Huvudtemat på bloggen är mat man äter ”on the go”, men även färdiglagat, snacks och dryck. Favorit på McDonald’s är QP eller Dubbel Cheeseburgare.


Relaterad media
Videos
Kontakt

@mcdse