NEWSROOM

« Tillbaka

Bok om ensam flykting avslutar årets Bok Happy Meal

Bok Happy Meal föddes år 2001 i Sverige och är ett väl fungerande samarbete mellan den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” och McDonald’s alla restauranger. Totalt har 16,9 miljoner bra barn- och bilderböcker ingått – 95 titlar av 87 olika upphovsmän. Sedan 2010 finns satsningen i hela Norden. Precis som tidigare år är böckerna valda av barnboksexperten Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse.

Under årets femte vecka, som inleds den 5 november, finns bilderboken Ensammast i världen av Magda Eggens och Tord Nygren i Bok Happy Meal.

Om boken

Författaren Magda Eggens berättar: En dag mötte jag en liten svart kattunge på vår gård. Den var ensam, hemlös, rädd och hungrig. Boken Ensammast i världen handlar om den katten och om hur ett barn kan få vuxna att övervinna fördomar och hjälpa en liten flykting.

Om upphovsmännen

Magda Eggens (född 1924 i Ungern) och hennes syster Eva överlevde koncentrationslägret Auschwitz under andra världskriget. 1945 kom de till Sverige i en av Folke Bernadottes vita bussar. På 90-talet blev hon författare av barn- och ungdomsböcker där hon berättat om sina egna starka upplevelser. Ensammast i världen är hennes första och enda bilderbok.

Tord Nygren (född 1936) är en mångsidig illustratör som arbetar i många olika tekniker. Han har illustrerat otaliga barnböcker och läroböcker sedan mitten av 60-talet. Dessutom har han skrivit nästan 30 egna barnböcker.
 
– Av alla 95 titlar som ingått i Bok Happy Meal är bilderboken Ensammast i världen den enda som funnits med en gång tidigare, då den 2004 också ingick i ett samarbete med Forum för levande historia. I den akuta flyktingkrisen är den aktuellare än någonsin, säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen.

– Med ca 400 000 gäster per dag till våra restauranger vill vi spegla det samhälle vi verkar i och lyfta fram de frågor som är aktuella för våra gäster och samtiden. Att vi under årets Bok Happy Meal har med en berättelse om att känna sig ensam i världen och hur det är att vara medmänniska känns både bra och viktigt säger Raymond Mankowitz, kommunikationsdirektör på McDonald’s. 
Relaterad media
Bilder
Kontakt

@mcdse