NEWSROOM

« Tillbaka

Årets Unga Bonde 2016 utsedd

Årets vinnare Jessica Birgersson, 31 år har precis tagit över gården Ramnered och kommer att använda prissumman på 100 000 kr till att utveckla det till ett hållbart mjölkföretag. Utöver prissumman kommer hon tillsammans med de andra 5 främsta deltagarna att få stöd från LRF Konsult att utveckla sitt företagande. En av de utmaningar som svenskt lantbruk står inför idag är att lantbrukarna blir allt äldre och att unga har svårt att starta upp en egen verksamhet.
 
– Vi kan med vår expertkunskap och erfarenhet hjälpa unga bönder att starta upp och komma vidare med sin verksamhet, säger Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk, LRF Konsult. Det är viktigare än någonsin att hålla stenkoll på kostnader och intäkter.
 
Deltagarna i Årets Unga Bonde har visat på en idé eller vision som kombinerar hållbarhet, etiskt tänkande och lönsamhet. Jessica Birgersson har nyligen tillsammans med sin sambo Emil börjat utveckla Ramnered Lantbruk med siktet inställt på att bli ett av Sveriges lönsammaste mjölkföretag med fokus på friska, hållbara och högproducerande djur. Genom sin affärsplan visar hon på en realistisk syn, där inget tas för givet och kostnadskontrollen i företaget är avgörande. 
 
– Jag är väldigt stolt och glad över att vinna priset. Priset kommer innebära att jag nu har en grund och ett stöd för att utveckla min verksamhet och jag är full av förhoppning inför framtiden, säger Jessica Birgersson.
 
McDonald’s är restaurangbranschens största inköpare av svenskt nötkött och en stor inköpare av andra svenska råvaror som grönsaker, ekologisk mjölk och ekologiska ägg och har samarbetat med LRF sedan 2011 för att stötta svenska bönder.
 
– Vi brinner för svenskt lantbruk och ser att vi har ett stort ansvar i och med vår storlek som inköpare och med Årets Unga Bonde vill vi inspirera fler unga ambitiösa, företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen, säger Patrik Holm-Thisner kvalitets- och inköpsdirektör på McDonald’s i Sverige
 
Motivering från juryn
Med affärsidén att med kunskap, erfarenhet och kontaktnät utveckla ett av Sveriges lönsammaste mjölkföretag med fokus på friska, hållbara och högproducerande djur har Jessica nyligen tillsammans med sin sambo Emil börjat utveckla Ramnered Lantbruk. Genom sin affärsplan visar hon på en realistisk syn, där inget tas för givet och kostnadskontrollen i företaget är avgörande.  För att hålla friska djur och nå god lönsamhet använder hon konkreta nyckeltal, som följs upp regelbundet. Jessica drivs av en stark övertygelse att mjölkbranschen trots allt är en god investering. 

Priser Årets Unga Bonde
Förstapristagaren får 100 000 kr att investera i sin verksamhet. De fem främsta får konsultstöd av LRF Konsult för att utveckla sin affärsverksamhet och topp 15 får gå ett program på McDonald’s Business School för att utveckla sitt personliga ledarskap.
 
1:a pris               100 000 kr i investeringsstöd
1-5:e pris          Konsultationsstöd av LRF Konsult
1-15:e pris        Ledarskapsutbildning på McDonald’s Business School
 
Läs mer om Årets Unga Bonde på: åretsungabonde.se.
Relaterad media
Kontakt

@mcdse