NEWSROOM

« Tillbaka

Prisbelönta 25-åringen som krossa myten om den svenska bonden

Det är många som höjer på ögonbrynen när de får höra att 25-åriga Malin Gustavsson är mjölkbonde. ”Var är bonden?” är en av många kommentarer hon hört, men fördomarna till trots stormtrivs hon med sitt yrke.
– Gillar man teknik, djur och natur, ja då är bondelivet verkligen att rekommendera.


I fem år har Malin Gustavsson drivit den gård där hon själv växte upp.  Men en framtid på barndomsgården var inte alltid en självklarhet. Istället var det fotboll och ridning som gällde när hon var yngre – ända till dess att hon skadade sitt knä allvarligt i sjunde klass.

– För att kunna ta mig till ridningen några kilometer bort min pappa mig att köra traktor och plötsligt upptäckte jag att det faktiskt var roligare att köra traktor än att rida, men för det måste man ju också ha djur tänkte jag.

Naturbruksgymnasiet blev det självklara valet och sedan Malin Gustavsson var 20 år har livet som mjölkbonde rullat på. Ja man kan till och med säga att hon gjort en strålande karriär.

I början av året utsågs hon till Årets Kronobergare av Radio Kronoberg med motiveringen ”Årets pristagare kämpar med stor drivkraft och personligt engagemang för att föra detta arv vidare. Hon står på barrikaderna för livet på landet och är en förebild för unga lantbrukare i Sverige och Europa."

2015 fick hon också pris som Årets Bonde i Ljungby kommun och för närvarande sitter hon också i juryn för Årets Unga Bonde, som är ett samarbete mellan LRF Ungdom och McDonald’s.

– Det är viktigt att få ut att det faktiskt finns yngre som vill ta över jordbruket i Sverige, men också få konsumenterna att förstå varför de ska välja svenskt. Och där tror jag att yngre, positiva, drivna bönder kan nog nå ut lättare, säger Malin Gustavsson om betydelsen av utmärkelsen Årets Unga Bonde.

Att synen på hur en bonde är långt ifrån en ung tjej har hon fått vittna många gånger om. Nyligen hade hon besök av en barngrupp på gården, då en pojke undrade ”var bonden var”.

– Bilden av en bonde är fortfarande en man som går i keps och overall. Jag äger inte ens en overall, jag går i arbetsbyxor.
Men trots fördomarna, de tidiga morgnarna och de periodvis långa arbetsdagarna stormtrivs Malin Gustavsson med sitt val.

– Man kan bestämma sin dag själv i stort sett. Regnar det kan jag välja att ägna mig åt pappersarbete och är det soligt kan jag arbeta ute och få en snyggare bränna. Gillar man teknik, djur och natur, ja då är bondelivet verkligen att rekommendera.

FAKTA
Namn: Malin Gustavsson
Ålder: 25
Yrke: Mjölkbonde. Har 90 kor och 90 kalvar.
Bor: Östra Skattegård i Ryssby, Kronoberg, Småland.
Är även: Ordförande i LRF Ungdom Sydost
Utmärkelser: Årets Kronobergare 2015, Radio Kronoberg, Årets Bonde i Ljungby kommun 2015, nominerad som en av tre lantbrukstagare till LFR och McDonald’s Hållbarhetsstipendium förra året.

Fakta jordbruk
172 700 arbetar inom jordbruket, antingen heltid eller deltid. Medelåldern på en lantbrukare idag är 58 år.
Om man räknar in binäringar står jordbruket för 1,25 procent av sysselsättningen. Med skog och livsmedelsindustrin blir andelen större.
Mjölken står för 20 procent av jordbruksnäringen.
Det finns totalt 67 000 bondgårdar. På 1970-talet var antalet gårdar dubbelt så många, men eftersom de blivit större har den sammanlagda produktionen inte minskat.
Källa: Jordbruksverket. se

Artikeln är hämtad från Veckans Affärer.

Relaterad media
Kontakt

@mcdse